Otkriće anestezije

2 min čitanja
otkrice-anestezije-77

Foto: woodlibrarymuseum

Otkriće anestezije – U prošlosti su se u svrhu smanjenja bola koristile različite metode, od inhaliranja opijuma, preko ispuštanja krvi, izazivanja hipotermije pa do hipnoze.

Tek 1844. godine Horas Vels na jednoj od tada popularnih žurki na kojima se udisao “gas smejavac” uviđa potencijal ovog gasa, nakon što je jedan apotekarski službenik povredio nogu, ali to pod uticajem gasa uopšte nije shvatio.

Sledećeg dana Vels udiše gas i nagovara kolegu Rigsa da mu izvadi zub, što ovaj uspešno i bezbolno čini.

1845. godine Vels odlazi u Boston da demonstrira novo otkriće anestezije, međutim pacijent (student medicine) je vrištao zbog bolova tako da demonstracija nije bila uspešna, a Velsova stomatološka praksa je propala.

otkrice-anestezije-5
Otkriće anestezije – Foto: umhs-sk

Vels je počeo da prodaje soli za kupanje, a 1848. napušta ženu i sina i počinje da eksperimentiše sa etrom i hloroformom o čijem dejstvu postaje ovisan. Iste godine, pod uticajem droge, na ulici baca sumpornu kiselinu na dve prostituke, te biva priveden. Nakon što je dejstvo hloroforma popustilo, a Vels shvatio šta je učinio, tražio je da ga puste kući da uzme set za brijanje kojim je nekoliko dana kasnije, u zatvoru, izvršio samoubistvo presecanjem butne arterije, nakon što je udahnuo dovoljnu dozu hloroforma. 

Umro je ne znajući da su ga u Parizu u medicinskom društvu dvanaest dana ranije priznali kao osobu koja je prva otkrila i izvela operativni zahvat pod anestezijom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.