Kako izgleda najveća napuštena psihijatrijska bolnica na svetu?

2 min čitanja
najveca-psihijatrijska-bolnica-džordžija-12

Foto: Georgia Archives

Državni mentalni azil u Džordžiji, koji se nalazi u Miledžvilu u Džordžiji, sada poznat kao Centralna državna bolnica, bio je najveći državni objekat za lečenje mentalnih bolesti i smetnji u razvoju. U neprekidnom radu, od kada je primila svog prvog pacijenta u decembru 1842. godine, ova psihijatrijska bolnica je osnovana kao „Utočište ludaka, idiota i epileptičara“ u državi Džordžija, a tokom svoje duge istorije bila je poznata i kao Državni sanatorijum Džordžije i Državna bolnica Miledžvil. Do 1960-ih ova ustanova je prerasla u najveću mentalnu bolnicu na svetu (konkurirajući sa Psihijatrijskim centrom Pilgrim u Njujorku).

Značaj koji je ova psihijatrijska bolnica imala nekada

Napuštene zgrade Centralne državne bolnice, sada u zapuštenom i propadajućem stanju, nekada su predstavljale najveću ustanovu za mentalno zdravlje koju je svet ikada video, sa više od 200 zgrada na 2.000 hektara. U početku su se njene metode lečenja činile efikasnim i humanim. Glavni doktor Thomas A. Greene (1845.-1879.) zabranio je tadašnjie vezivanje pacijenata lancima i užadima, a briga o pacijentima se zasnivala na „instituciji kao porodici“. Pacijenti su učestvovali u svojoj rehabilitaciji i pomagali u vođenju azila, brinući o zemljištu i objektima zajedno sa osobljem.

najveća psihijatrijska bolnica na svetu
Foto: Heather Hacker/Alamy

Ali do 1960-ih populacija bolnice narasla je na 12.000 pacijenata, daleko iznad njenog maksimalnog kapaciteta. Bilo je nedovoljno osoblja, sa odnosom lekar-pacijent od 1 prema 100. U ovim uslovima kvalitet lečenja je uveliko opao, a azil je postao ozloglašen po maltretiranju onih koji su tamo boravili. Kružile su glasine o deci zatvorenoj u kavezima, odraslima koji žive u ravnim jaknama i prisilnoj šok terapiji strujom, insulinom i ledenim kupkama. Navodno, 1959. godine otkrilo je da nijedan od 48 lekara koji su radili na odeljenjima, zapravo nije bio psihijatar.

Kako izgleda najveća napuštena psihijatrijska bolnica na svetu?
Foto: visitmilledgeville.org

Kakva je situacija danas?

Danas je poseta bivšoj Centralnoj državnoj bolnici jezivo iskustvo. Imovina obuhvata zgrade date zatvoru, kuće bivših lekara i gaj oraha, same bolničke zgrade, kao i groblje sa otprilike 25.000 neobeleženih grobova. Ova psihijatrijska bolnica postala je državni centar za lečenje i starateljstvo u okviru pravosudnog sistema.

Foto: atlantamagazine.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.