Najlepše bolnice sveta

3 min čitanja

Iako je odlazak lekaru najčešće stresno i ne tako lepo iskustvo, savremeni pristup pacijentu podrazumeva akcenat i na psihološkoj osnovi. U tom pogledu sve se više daje na značaju atraktivnosti zdravstvenih ustanova, koje svojim spoljašnjim izgledom treba da rasterete pacijenta i skrenu mu pažnju sa teških misli. U daljem tekstu predstavljamo vam najlepše bolnice sveta.

5. Benjamin Russell dečja bolnica, Birmingem, SAD

Ova bolnica za decu osnovana je pre više od jednog veka, daleke 1911. godine. Do sada, bolnica Benjamin Russell izrasla je od ustanove sa 12 kreveta u jednu od najprometnijih dečijih bolnica u zemlji. Proširenje bolničkog objekta, završeno 2012. godine, obezbeđuje 332 kreveta i 48 krevetića u jedinici neonatalne intenzivne nege. Zgrada od 12 spratova, struktura sa LEED zlatnim sertifikatom, prva je bolnica u Alabami koja je dobila ocenu i uključuje prirodno osvetljene, energetski efikasne sobe za pacijente, porodice i bolničko osoblje. Poznata kao jedina sveobuhvatna dečja bolnica u Sjedinjenim Državama, bolnica Benjamin Russell nastoji da obrazuje, zabavi i pruži visok nivo brige o deci i njihovim najmilijima.

Benjamin Russell bolnice
Foto: fineartamerica.com

4. Waterman bolnica na Floridi

Prvobitna bolnica je osnovana 1908. godine. Poznata po sveobuhvatnim uslugama za grudi i najsavremenijem odeljenju za medicinsko snimanje, objekat ima atrijum od 1115 kvadratnih metara zajedno sa restoranima, prodavnicom poklona i cvećarom. Izgrađena 2003. godine sa fokusom na naprednu tehnologiju, bolnica, koja je u vlasništvu Adventističkog zdravstvenog sistema, nudi 220 kreveta, centar za karcinome od 1670 kvadratnih metara i 24-časovno odeljenje hitne pomoći.

Waterman bonica na Floridi
Foto: birdair.com

3. Winnie Palmer bolnica za žene i bebe na Floridi

Jedna od vodećih bolnica za porođaj na Floridi, bolnica Winnie Palmer ima jednu od najvećih jedinica intenzivne nege za novorođenčad u zemlji i podržava je Medicinska fondacija Arnolda Palmera. Renoviran 2006. godine sa zadivljujućim dizajnom od strane projektantske firme Jonathan Bailei Associates UK, objekat nudi najsavremenije i negujuće medicinsko okruženje. Namenjen u svrhu lečenja pacijenata i njihove porodice, upadljivo tamno staklo, velika globusna struktura i smirujući unutrašnji tonovi, pružaju bolesnima spokojno i mirno okruženje. Moderna i sofisticirana, bolnica Winnie Palmer je impresivan arhitektonski kompliment jednoj od najizuzetnijih bolnica na Floridi.

winnie palmer bonica
Foto: .blog.arnoldpalmer.com

2. Richard Desmond bolnica za vid u Londonu

Nesumnjivo jedna od najatraktivnijih zgrada u Londonu, Centar za dečije oči Richard Desmond izgrađen je 2007. godine i dizajnirala ga je arhitektonska firma Penoire and Prasad. Fasada građevine sadrži niz šarenih presavijenih aluminijumskih panela koji nude senku tokom dana i odražavaju šarenu šemu unutrašnjeg osvetljenja, što je svrstalo ovu ustanovu u najlepše bolnice na svetu. Unutrašnjost bolnice je topla i prijateljska, sa šarenim komadima nameštaja, privlačnim bojama i programom usmerenim na decu koji se ogleda u dizajnu ustanove. Sa prostorima za igru i opuštanje i kliničkim fokusom na pedijatrijsku negu očiju u saradnji sa susednim Institutom za oftalmologiju, Centar za dečje oči Richard Desmond nudi rešenja za saosećajnu negu u okruženju prilagođenom deci.

najlepše bolnice
Foto: gea-ltd.co.uk

1. Punta Pacifica bolnica u Panami

Bolnica Punta Pacifika je dizajnirana i razvijena uz pomoć lokalnih lekara i biznismena koji su zamislili najsavremeniju medicinsku ustanovu za ljude Latinske Amerike. Upečatljivo tamno staklo pod uglom poboljšava fasadu ove digitalno fokusirane bolnice i upotpunjuje savremeni unutrašnji prostor. Otvoren 2006. godine, centar ima 80 ležaja uključujući 52 privatne sobe. Specijalizovana za kardiologiju, pedijatriju i endokrinologiju, da spomenemo samo neke, razvoj ustanove nastavlja da raste uz pomoć Džons Hopkinsa. Pružajući obuku za poboljšanje kliničkog razvoja i kontrole infekcija, Johns Hopkins prenosi svoje iskustvo i znanje ljudima Latinske Amerike.

punta pacifica bolnica
Foto: localizatumedico.com

Koja od spomenutih bolnica se Vama najviše dopada? Da li među najlepše bolnice možemo svrstati i neku sa naših prostora? Komentar možete ostaviti ispod teksta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.