Mutirani oblik korona virusa

2 min čitanja
mutirani-oblik-korona-virusa

Foto: youtube

Mutirani oblik Korona virusa uzrokovao je infekciju u kineskoj provinciji Vuhan u decembru prošle godine i preti da preraste u novu pandemiju.

Do sada je zaraženo preko 4.500 ljudi, a život je izgubilo više od 100. Takođe, zabeleženo je oko 100 novoobolelih slučajeva u drugim zemljama sveta. Prema istraživačima Univerziteta Lankaster broj će narasti do 250.000 obolelih u narednih 10 dana.

Vrtoglavoj brzini širenja virusa doprinosi širenjem putem vazduha i direktnog kontakta. Međutim šta znamo o ovom virusu i kako se zaštititi od trenutne epidemije?

Put prenosa

Novonastali oblik koronavirusa je mutirani oblik koji izaziva respiratorne infekcije. Ljudi su već godinama bili zaraženi ovom vrstom virsa koji uglavnom uzrokuje prehlade. Radi se o virusnoj infekciji koja se širi putem vazduha, inhalacijim ili ingestijom virusnih čestica. Kašljanje, kijanje i kontakt sa zaraženim površinama je primarni izvor zaraze.

Mutirani oblik korona virusa – Foto: biospectrumasia

Građa

Struktura korona virusa ima nekoliko delova. Unutar virusa se nalazi genetski materijal koji omogućava virusu da iskoristi metaboličke procese ćelije domaćina u sopstvenu korist, radi umnožavanja i daljeg preživljavanja i tako ćelije postaju fabrike za njihovu proizvodnju. Oko genetskog materijala nalazi se proteinski omotač koji ima zaštitnu ulogu i daje oblik virionu (virusnoj čestici). Na površini se nalaze S i HE proteini. Međutim struktura nedavno otkrivenog oblika korona virusa je rezultat mutacije.

Mehanizam infekcije

Pomoću velikih S glikoproteina virus ulazi u humane čelije. Oni se vezuju za receptore na površini ćelijske membrane. To vezivanje receptora i glikoproteina daje informaciju ćeliji da virus ne predstavlja opasnost po nju. Virus u ćeliju ulazi procesom označenim kao endocitoza. Tokom tog kontakta, virus ispušta svoj sadržaj u ćelijsku citoplazmu. Oštećenje endoplazmatskog retikulima kasnije dovodi do njene apoptoze i smrti ćelije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.