Valneva COVID-19 vakcina – šta znamo o njoj?

2 min čitanja
valneva-covid-19-vakcina

Foto: biopharma-reporter

VLA2001, nova vakcina, razvijena je od strane francuske biotehnološke kompanije Valneva. Vakcina je za sada dobila uslovnu dozvolu za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Glavna pitanja koja se postavljaju su, da li je vakcina dovoljno efikasna protiv novih varijsnti virusa i da li će poboljšati vakcinaciju u zemljama sa niskim prihodima. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, COVID-19 je naneo težak zdravstveni udarac na globalnom nivou sa dosadašnjih 6,2 miliona smrtnih slučajeva.

Mehanizam dejstva vakcine kompanije Valneva

Vakcina VLA2001 zasniva se na metodi koja se smatra manje više tradicionalnom, reč je o inaktiviranom virusu, baš kao što je slučaj sa vakcinama protiv hepatitisa A, besnila i virusa gripa. Ovakav model koristi i kineska vakcina Sinopharm protiv COVID-19 infekcije, sa upotrebom cele virusne čestice.

Valneva
Foto: PAVLO GONCHAR

Inaktiviran virus ne može da se umnožava i da izazove bolest. Međutim izlaganje virusnim česticama, imunitet ima priliku da nauči kako da se bori protiv virusa kada prirodnim putem dođe u kontakt sa njim.

I druge zemlje u svetu dale su zeleno svetlo novoj vakcini za upotrebu. Bahrein je još u martu tekuće godine dozvolio upotrebu ove vakcine u hitnim slučajevima, a vakcina je podvrgnuta regulatornoj reviziji od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

Za sada su završene faza 1 i 2 ispitivanja i deo faze 3, koji tek treba da budu recenzirani. U fazi 1 i 2 učestvovalo je 153 dobrovoljca i rezultati su bili ohrabrujući. Od neželjenih pojava zapaženi su lokalni bol na mestu primene, malaksalost, umor, a imunološki odgovor je bio dobar.

Potencijalni benefiti

Već nekoliko vakcina protiv COVID-19 infekcije daje dobre rezultate, pa šta je onda novost u potencijalnoj primeni VLA2001 vakcine? Pre svega inaktivisane virusne čestice u vakcinama imaju značajnu ulogu u odabiru vakcine kod široke populacije. Takođe Valneva vakcine mogu jednostavno da se transportuju u frižiderima na udaljenim destinacijama.

Koliko će nova vakcina biti efikasna poreč već postojećih vakcina u borbi protiv novomutiranog Korona virusa, saznaćemo u periodu koji predstoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.