Šta je atorvastatin i zbog čega se koristi?

3 min čitanja
atorvastatin-moja-medicina-1

Foto: iStock

Atorvastatin pripada klasi lekova pod nazivom „statini“, koji su kompetitivni inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzima (HMG-CoA) reduktaze – enzima uključenog u proizvodnju holesterola.

Atorvastatin se koristi za smanjenje nivoa ukupnog holesterola u krvi, lipoproteina niske gustine LDL. LDL holesterol se takođe naziva „lošim“ holesterolom, a Apo B je marker kardiovaskularnog rizika.

Atorvastatin takođe povećava nivoe HDL holesterola (dobrog holesterola) i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Takođe je odobren u terapiji disbetalipoproteinemije – retkog naslednog stanja povezanog sa povišenim nivoima holesterola i triglicerida.

atorvastatin

Kako deluje atorvastatin?

HMG-CoA reduktaza je ključni enzim uključen u proizvodnju holesterola. Enzim pretvara 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzim A u mevalonat, prekursor holesterola u jetri.

Atorvastatin inhibira HMG-CoA reduktazu da izvrši ovu konverziju i na taj način remeti sintezu holesterola u telu. Takođe povećava broj LDL receptora na ćeliji, što dovodi do povećanog preuzimanja LDL čestica iz cirkulacije i snižava nivoe LDL holesterola u plazmi. Atorvastatin ima deo molekula komplementaran aktivnom mestu HMG-CoA reduktaze i takođe formira specifične vodonične veze unutar aktivnog mesta.

atorvastatin

Svi lekovi koji pripadaju klasi statina imaju zajednički mehanizam delovanja; međutim, razlikuju se u pogledu njihove strukture, farmakokinetičkih profila i efikasnosti. Hemijska struktura leka odlučuje o njegovoj rastvorljivosti u vodi, što na kraju utiče na farmakokinetička svojstva – apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje.

Farmakokinetika

  • Apsorpcija: Atorvastatin se brzo apsorbuje nakon oralne primene. Maksimalne koncentracije u plazmi se javljaju u roku od 1 do 2 sata, a stepen apsorpcije se povećava sa povećanjem doze. Koncentracije atorvastatina u plazmi takođe zavise od populacije koja se leči. Veće koncentracije leka nalaze se kod starijih osoba (starosti od 65 godina ili više), žena i pacijenata sa hroničnim alkoholnim oboljenjem jetre. Atorvastatin se podvrgava metabolizmu u gastrointestinalnoj sluzokoži i jetri pre nego što dospe u sistemsku cirkulaciju. Ovaj fenomen se naziva metabolizam prvog prolaza. Hrana smanjuje brzinu apsorpcije leka. Međutim, to ne utiče mnogo na stepen apsorpcije. Ne očekuje se da promene u brzini apsorpcije atorvastatina imaju klinički značajan efekat. Stoga se atorvastatin može uzimati sa ili bez hrane.
  • Distribucija: Atorvastatin ima zapreminu distribucije od približno 381 litara i lek je 98% vezan za proteine plazme.
  • Metabolizam: Atorvastatinska kiselina se u velikoj meri metaboliše u svoje aktivne derivate u crevima i jetri hemijskim reakcijama kao što su oksidacija, laktonizacija i glukuronidacija. Ovi aktivni derivati čine skoro 70% inhibitorne aktivnosti HMG-CoA reduktaze.
  • Izlučivanje: Atorvastatin i njegovi metaboliti se eliminišu bilijarnom sekrecijom. Manje od 2% leka se izlučuje urinom. Poluvreme eliminacije leka se definiše kao vreme potrebno da se koncentracija leka u telu smanji na polovinu. Poluvreme eliminacije atorvastatina je približno 14 sati, ali poluvreme inhibitorne aktivnosti za HMG-CoA reduktazu je 20 do 30 sati zbog doprinosa aktivnih metabolita atorvastatina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.