Da li je glicerin zdrav za kožu?

2 min čitanja
da-li-je-glicerin-zdrav-za-kozu11

Foto: pcelac

Često se na ambalaži skupljih tečnih ili čvrstih, i hipoalergijskih, sapuna navodi da sadrže glicerin.

Da li je glicerin zaista zdrav za kožu?

Glicerin se još zove i glicerol i dobija se iz biljnih i životinjskih masti. Visoko je zastupljen u farmaceutskoj tehnologiji kao humektans (veže veliku količinu vode), netoksičan za ljudsku upotrebu. Deo je krema, losiona, mleka za telo, pasti za zube, pena i lubrikanata. Nema miris niti boju i slatkog je ukusa te se koristi i u prehrambenoj proizvodnji kao zaslađivač. Uglavnom, glicerin koji se koristi u farmaciji je biljnog porekla.

Glicerin kao površinski aktivna supstanca koja u vodi formira micele, lako skida nečistoće sa kože i lako se nanosi na kožu i pri tome ne izaziva iritaciju.

Hemijski posmatrano glicerin je trihidroksilni alkohol, što mu daje dobre osobine rastvaranja, odnosno može da se rastvori i u vodi i u ulju i organskim rastvaračima. Tako je glicerin micelarno sredstvo i u rastvoru sa vodom daje micele.

Glicerin kao površinski aktivna supstanca koja u vodi formira micele, lako skida nečistoće sa kože i lako se nanosi na kožu i pri tome ne izaziva iritaciju. Potom kao humektans glicerin će prihvatati, vezati, vodu iz vazduha i vršiti hidrataciju kože i smanjiti isušivanje, jedan od osnovnih problema pri korišćenju klasičnih sapuna.

da-li-je-glicerin-zdrav-za-kozu
Foto: krenizdravo.rtl

Pored svakodnevne primene, sapun sa glicerinom naročito se preporučuje bebama, maloj deci, osobama osetljive kože i pacijentima sa:

  • suvom kožom
  • rozaceom
  • psorijazom
  • atopijskim i kontaktnim dermatitisom
  • aknama
  • ihtiozom
  • keratozom
  • pacijentima na radioterapiji

A da li je hipoalergijski, to ne zavisi samo od glicerina. Proizvod, ovog puta sapun, ne sme da sadrži veštačke boje i parfeme koji bi doveli do iritacije. Postoje i domaći glicerinski sapuni napravljeni od strane proverenih majstora i ne zaostaju za kvalitetom od fabričkih. Mogu biti raznih oblika, a ako u sebi sadrže i biljna ulja i prirodne boje glicerinski sapuni su i uživanje za sva čula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.