Foto: thinktheearth

Kavasaki sindrom je difuzni vaskulitis nepoznate etiologije. Kavasakijeva bolest je vaskulitis srednje velikih arterija a najviše pogađa koronarne arterije kod nelečenih bolesnika.

Etiologija

Veliki broj agenasa navodi se kao mogući uzročnik koji učestvuje u nastanku ove bolesti: streptokok, rikecije, Epštajn Barov i drugi virusi. Najčešće obolevaju deca i dece između 1 i 8 godine i to japanskog porekla gde je i bolest otkrivena. Može se pojaviti tokom cele godine, ali najčešce u proleće i zimi.

kavasaki-sindrom
Kavasaki sindrom – Photo: kpbs.org

Klinička slika

Bolest počinje naglo, sa remitentnom temperaturom, koja traje 5 dana i dete je obično uznemireno. Javlja se crvenilo konjuktiva, usana i jezika koji je malinast, a sluznica zdrela otečena i crvena. Ospa na koži je takođe prisutna i može da liči na ospu kod boginja ili šarlaha. Otok limfnih zlezda je takođe prisutan kao i crvenilo na dlanovima i tabanima. U subakutnom stadijumu bolesti svi delovi srca mogu biti zahvaćeni i tada se može javiti perikarditis. miokarditis ili zapaljenje srčanih zalistaka. Mogu se razviti i artralgije i artropatije.

Dijagnoza

Dijagnoza bolesti postavlja se klinički. U perifernoj krvnoj slici može postojati leukocitoza sa pomeranjem u levo, blaga ili umerena normohromna anemija, ubrzana je sedimentacija eritrocita i CRP. U subakutnoj fazi bolesti značajno se povećava broj trombocita.

kavasaki-sindrom
Photo: maminsajt.rs

Diferencijalna dijagnoza

Bolest klinički može da liči na šarlah, toksični šok sindrom, pegavac i toksičnu epidermolizu.

Lečenje

Terapija je simptomatska. Koriste se antiinflamatorni lekovi kao sto su aspirin, gama globulini i antkoagulantni lekovi u slučaju srčanih komplikacija .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.