Kako se prepoznaje i leči mononukleoza?

4 min čitanja
mononukleoza-bolest-poljupca-1

Ako niste čuli za ovaj stručan medicinski naziv – mononukleoza, onda ste sigurno čuli da postoji tzv. ,,bolest poljupca“. Ova dva naziva sinonim su za jednu istu stvar. Reč je o virusu koji izaziva mononukleozu i koji se prenosi pljuvačnim putem, te otuda i ovaj drugi naziv.

Zbog simptoma koji su u početnoj fazi slični simptomima obične prehlade ili gripa, često je otežana dijagnostika. Zato treba biti obazriv i lekaru ispričati sve detaljno, kako se pacijent oseća i koju poruku mu organizam šalje. Od blagovremenog uspostavljanja dijagnoze zavisi i efikasnost i uspešnost lečenja.

Osnovne informacije

Da bismo mogli da govorimo o tome koji su simptomi i kako se ova bolest leči, treba pre svega znati definiciju i osnovne informacije.

Reč je o akutnoj infektivnoj bolesti koja se manifestuje sa opštim i specifičnim karakteristika, a najčešće je izaziva virus Ebstein-barr.

mononukleoza

Najčešće se javlja u adolescentnom dobu ili kod mlade odrasle osobe, ali se može javiti i kod manje dece i ostalih starosnih grupa. U zavisnosti od uzrasta u kojem se javlja, simptomi mogu biti različiti.

Mononukleoza može dugo biti u stanju latencije u telu i biti povremeno aktivna.

Kako se prenosi mononukleoza?

Kao što jeój samo ime i kaže, bolest poljupca, prenosi se isključivo pljuvačnim putem, odnosno vazdušno-kapljičnim putem. To znači da se neko lice može zaraziti ovim virusom ljubljenjem, ali i ako je izložen licu koje kašlje ili kija, a zazražen je.

Takođe, može se preneti i deljenjem čaše za piće i drugih tečnosti ili pribora za jelo sa osobama kod kojih je ova bolest uveliko prisutna.

Simptomi

Kao i kod bilo kog drugog obljenja simptomi koji se javljaju mogu biti različiti. Ali naravno, pored nekih opštijih simptoma, postoje i oni specifičniji.

Kada govorimo o opštim simptomima, oni se odnose na osećaj umora, malaksalost, glavobolju, bol u grlu, groznicu, povišenu telesnu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima…

Pomerajući se ka specifičnijim simptomima možemo da govorimo o otečenim limfnim čvorovima na vratu i u pazušnoj jami, gubitku apetitia, mučnini, otečenim krajnicima, osipu, bolu u stomaku itd.

Kada bolest uznapreduje mogu da se jave i ozbljniji zdravstveni problemi poput problema sa slezinom, upalom jetre, može se javiti žutica, zatim trombocitopenija, ali i razni srčani problemi odnosno miokarditis.

Moguće su i komplikacija na nivou centralnog nervnog sistema u vidu meningitisa i encefalitisa.

Postavljanje dijagnoze

Da bi se postavila dijagnoza mononukleoze, potrebno je obaviti pregled kod izabranog lekara, odnosno pedijatra ukoliko se radi o deci. Krajnja dijagnoza zavisi od anamneze, serološkoih ispitivanja i ključne analize krvne slike.

Radi se analiza krvi i to putem standardnog uzorkovanja krvi i parametra kompletne krvne slike (posebno važan je broj leukocita) uz dva dodatna parametra i to Epstein-barr CA IgM At i Epstein-barr CA IgG At. Ovaj virus, Epstein – barr, predstalja uzrok mononukleoze.

Lekar opšte prakse dalje pacijenta može uputiti i na pregled kod infektologa kada proceni da je to potrebno.

Lečenje

Pored medikamenata koji se koriste (primena antiseptika, analgetika, antibiotika), obavezan saveta lekara biće odmor i pravovremeni unos tečnosti tokom lečenja mononukleoze.

Nakon što je dijagnoza uspostavljena i dobijena terapija od lekara, kako u vidu lekova tako i u vidu adaptacija ishrane aktuelnom stanju, treba povesti računa još o jednoj stvari. Ona se odnosi na epidemiološke mere, odnosno potrebno je sprečiti da se još neko zarazi. To se postiže izolacijom i korišćenjem jednokratkog pribora i čaša, na primer.

Opravak

Iako je mononukleoza odavno poznata i njena terapija je napredovala sa vremenom, ipak nije nikada proizvedena vakcina koja je sprečava.

Simptomi koje je prati mogu biti krajnje neprijatni i uporni, pogotovo kod male dece, infekcija se uspešno leči bez dugoročnijih posledica. Obično prolazi za nekoliko nedelja, koliko je potrebno imunom sistemu da se oporavi.

Većina obolelih je izgradila antitela, kažu stručnjaci. Zbog toga je ponovno obolevanje izuzetno retko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.