Terapija crevnih infekcija

2 min čitanja
terapija-crevnih-infekcija-1

Foto: tehrantimes

Terapija crevnih infekcija je kompleksna i varijabilna. Zavisi od mnogih faktora, uzrasta pacijenta, infektivnog uzročnika, komorbiditeta.

Terapija crevnih infekcija podrazumeva upotrebu antibiotika kod bakterijskih uzročnika. Međutim, smatra se da kod lakših kliničkih oblika nije potrebno sprovesti ovu terapiju, kao ni kada su tegobe nastale dejstvom toksina bakterija. Ipak, antibiotici su indikovani kod dece, starijih osoba, imunokompromitovanih, kod pacijenata sa veštačkim zaliscima, protezama ili malignitetima.

S obzirom da se crevne infekcije manifestuju povraćanjem i dijarejom, neophodno je nadoknaditi tečnost i elektrolite. Ukoliko je pacijent u mogućnosti da guta, ne povraća, primenjuje se rastvor natrijum-hlorida, kalijum-hlorida, natrijum-bikarbonata i glukoze. S druge strane, ako pacijent povraća primenjuje se nadoknada tečnost intravenskom infuzijom fiziološkog rastvora i glukoze, ili rastvorom kalijuma.

terapija-crevnih-infekcija
Foto: hepatitisnewstoday

Takođe, vrlo je bitna ishrana pacijenta, potrebno je obezbediti adekvatan unos kalorija, bez iritabilnog dejstva na već nadražen digestivni trakt. U početku se sprovodi nadoknada tečnosti pirinčanom vodom, čajevima, supama. Zatim je moguće uvesti pečenu jabuku, baren krompir, kuvani pirinač, jogurt. Ovakva prehrana se primenjuje u manjim i češćim obrocima. Ako se opšte stanje popravlja, ishrana se obogaćuje kuvanim mesom, jajima, viršlama. Značajnu ulogu u terapiji imaju i probiotici koji povećavaju broj dobrih bakterija, ali i potpomažu regeneraciju epitelnih ćelija digestivnog trakta. Na normalnu ishranu pacijent uglavnom može da pređe posle nedelju dana.

U terapiji treba izbegavati Loperamid, jer inhibiše crevnu peristaltiku što pogoduje umnožavanju patogenih mikroorganizama i pogoršava stanje i kliničku sliku pacijenta.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.