Ruka iz 3D štampača

2 min čitanja
ruka-iz-3d-stampaca

Foto: Moja Medicina

Ekipa portala Moja Medicina došla je u posetu kreativnom centru iDEAlab, gde je nastala potpuno funkcionalna ruka iz 3D štampača. Poslušajte detalje koje smo dobilli od naših sagovornika.

Ruka iz 3D štampača

Kako ste došli na ideju da pomognete deci sa invaliditetom?

Na ideju da radimo protezu za ruku u 3D štampi, došli smo pre svega na taj način što se ujak devojčice, kojoj smo uradili prvu štampanu protezu, pojavio jedan dan kod nas u kancelariji i rekao: „Čuli smo da imate 3D štampače i želeo bih da nam uradite protezu u 3D štampi“. Mi tada nismo stvarno znali mnogo o tome da je moguće raditi proteze i da se izvode te vrste proteza na štampačima, koje mi posedujemo, i rekli smo im da nam samo malo daju vremena da pogledamo kako bi to izgledalo i kao bi išlo. Dali smo im odgovor veoma brzo da ćemo to da uradimo i da mogu da očekuju od nas štampanu protezu.

Međutim kada je prva štampana proteza u našoj izvedbi u pitanju, veliku pomoć smo imali od naših kolega sa Mašinskog fakuleteta Univerziteta u Zenici, sa kojima svakako sarađujemo. Projekat koji radimo i koji nam je obezbedio 3D štampače je projekat iDEAlab. On zahteva saradnju u regionu i tako smo se povezali u BiH, Crnoj Gori i ovde u Srbiji. Kreirali smo mini jedinice, iDEAlab-ove, odnosno kreativne hub-ove u kojima sve ovo i posedujemo, vezano za opremu i što radimo zajedno sa studentima.

Tako da, kada je ta prva proteza u pitanju, neka iskustva samo dobili i od kolega sa Mašinskog fakulteta u Zenici, koji su za dve devojčice to uradili. I kada smo obelodanili da smo sličan projekat realizovali i za devojčicu iz Vranja, počeo je da dolazi veliki broj zahteva. Javljali su nam se ljudi čak i van Srbije, iz Makedonije sa molbom da se i njima napravi slična proteza.

Za više informacija, detalje intervjua i demonstraciju upravljanja protezom, pogledajte naš priloženi snimak. Takđe, možete pogledati i foto galeriju:

ruka-iz-3d-stampaca
Foto: MojaMedicina.com
ruka-iz-3d-stampaca
Foto: MojaMedicina.com
Foto: MojaMedicina.com
ruka-iz-3d-stampaca
Foto: MojaMedicina.com

Srodni tekstovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.