Umetnički prikaz anatomije čoveka

2 min čitanja
umetnicki-prikaz-anatomije-coveka-1

Foto: anamericaninrome

Tokom istorije ljudi su pokušavali da ljudsko telo prikažu u što realnijem obliku. Umetnički prikaz anatomije čoveka imao je posebno mesto kroz vekove.

Mikelanđelov David

Ako detaljno pogledamo ovu statuu, za oko će nam zapasti izvanredno ispoštovani anatomski detalji. Iako je Mikelanđelo imao neverovatan talenat da od komada mermera napravi realistične prikaze živih bića, na neki način je ipak morao da stekne praktično znanje iz anatomije. Zbog toga je proučavao žive modele, što je podrazumevalo seciranje leševa. Od posebnog značaja su bile anatomske karakteristike mišića, krvnih sudova, tetiva i topografska anatomija uopšte.

Umetnički prikaz anatomije čoveka
Umetnički prikaz anatomije čoveka – Foto: anamericaninrome

Mikelanđelo nije bio jedini koji je u svrhu umetnosti proučavao anatomiju ljudskog tela. Edukaciji se takođe podvrgao i Leonardo da Vinči. Mikelanđelo je seciranje kadavera sprovodio u crkvi Santo Spirito u strogoj tajnosti. Naime, umetnik je za crkvu od drveta modelovao prikaz raspeća koje je bilo postavljeno iznad oltara, a crkva mu je zauzvrat ustupila neke prostorije u kojima je secirao tela. Tako je Mikelanđelo sticao neprocenjivo znanje koje mu je kasnije pomoglo da iznedri neka od najpoznatijih umetničkih dela poznata širom sveta. Treba napomenuti da je disekcija u to vreme bila zabranjena zakonom.

Foto: befrontmag

Ko je zapravo David?

David je mladić koji ima 16 godina. Nije ni odrastao, a ipak, nije ni dete. Verovali ili ne, sklesan od komada kamena visine od 5,2 metara. Iako mlad, na njegovom telu prikazani su mišići razvijeni od intenzivnog rada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.