Jo-jo efekat

2 min čitanja
jo-jo-efekat

Foto: gymbeam

Zašto se kilogrami vrate nakon dijete? (Jo-jo efekat)

Višak kilograma pored prekomernog unosa hrane i smanjene fizičke aktivnosti vezan je i za bazalni metabolizam.

Bazalni metabolizam je minimalna energija koju organizam troši da bi funkcionisao, tokom odmora. Može biti viši i niži i zavisi od više faktora, kao što su uzrast, pol, visina, težina, stres, redovna fizička aktivnost, procenat masnog tkiva i mišića u telu.

Nije isti za svakog, ali postoje neka univerzalna pravila za sve. Sa godinama metabolizam se usporava, takođe sa brojem kilograma, pod hroničnim stresom, ali i neredovnom i nepravilnom ishranom.

Foto: piedmont

Upravo bazalni metabolizam je vezan za tzv. jo-jo efekat (yo-yo effect). Naglim i kratkim dijetama sa izuzetno smanjenim unosom hrane organizam snižava bazalni metabolizam, kao odbranu, da bi pod tako restriktivnim uslovima funkcionisao. Nakon što se dijeta završi (željeno ili ne) i krene se sa redovnom ishranom telo i dalje bazalni metabolizam drži na sniženom nivou i dolazi do jo-jo efekta, odnosno potrošnja nutrijenata se smanjuje i oni se pretvaraju u masno tkivo (naročito ugljeni hidrati). Takođe restriktivnom dijetom telo je trošilo proteine iz mišića (jer nisu uneti hranom) i tako su se smanjila mišićna masa kao najveći potrošač energije, što dodatno olakšava da se kilogrami lepe.

Kako pravilno postupiti i pomoći svom telu?

Stoga uvek treba izbegavati gladovanje i brze dijete. Zdrava ishrana (unos svih namirnica) i redovna fizička aktivnost, poželjno pojačana, su pravi put da se izgubljeni kilogrami više ne vrate. Bazalni metabolizam će redovnom ishranom se vratiti u optimalno stanje, a fizička aktivnost će povećati mišićnu masu na uštrb masnog tkiva.

Telu možete pomoći sa dijetetskim preparatima koji će pojačati metabolizam (prvenstveno peristaltiku creva, sadrže ili aktiviraju enzime koji olakšavaju varenje i pojačavaju izbacivanje viška vode iz tela, čime će se i posredno pojačati bazalni metabolizam). To su peraparati na bazi:

• zelenog čaja
• citrusa (limun i pomorandža)
• ananasa
• đumbira
• acai berry biljke
• papaje
• jabukovog sirćeta.

Ipak fizička aktivnost je najbitnija. Budimo aktivni i čuvajmo svoje telo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.