Q groznica: sve na jednom mestu

3 min čitanja
q-groznica-coxiella-burnetii-mojamedicina-9

Q groznica je zoonoza ili infekcija životinja koja se širi na ljude i javlja se širom sveta. Ime je izvedeno od „Kueri groznica“ jer je to bila misteriozna groznica kada je prvi put opisana, u klanici u Australiji.

Kasnija istraživanja su pokazala da je po poreklu rikecija, a dotični mikroorganizam koji je odgovoran prvi su izolovali Burnet i Friman. Bolest je karakteristična za divlje životinje, ali se prenosi i na domaće životinje, a zatim na ljude preko krpelja i drugih artropoda.

Simptomi koje uzrokuje Q groznica

Q groznica je često asimptomatska, ali može biti i akutna bolest sa temperaturom, koja se spontano povlači, manifestujući se kao jaka glavobolja iza očiju, visoka febrilnost od 40 stepeni ili više, iznenadna jeza, bolovi u mišićima, bol u grudima i osećaj malaksalosti.

q groznica
Inficirana ćelija – Foto: 7news.com.au

Druge manifestacije akutne faze uključuju hepatitis ili upalu pluća. Bolest takođe može pratiti hronični tok, koji se obično karakteriše endokarditisom ili upalom i destrukcijom srčanih zalistaka. Ovako produženi tok se češće primećuje kod pacijenata koji imaju već postojeću bolest srčanih zalistaka, ili kod imunokompromitovani i trudnica.

Ostale ozbiljne komplikacije uključuju meningoencefalitis, miokarditis, pa čak i smrt nakon endokarditisa. Ako se pojavi tokom trudnoće, ishod može biti pobačaj, prevremeni porođaj ili mala porođajna masa.

Prenošenje

Infekcija sa Coxiella burnetii kod životinja domaćina je tipično asimptomatska, ali organizam se izbacuje u vazduh tokom dužeg vremenskog perioda, što dovodi do kontinuiranog i produženog širenja infekcije.
Kod ženki, međutim, Coxiella burnetii se izlučuje u velikim količinama tokom porođaja, a sama posteljica sadrži milijarde rikecija. Dakle, krave, ovce, koze, psi i mačke često mogu biti izvor ljudske infekcije, nakon što se okote, oslobađajući milione bakterija u vazduh odakle ih ljudi udišu.

q groznica

Može se smatrati profesionalnom opasnošću kod pastira, farmera, veterinara, radnika u klanicama, kao i radnika u mlekarama i laboratorijskog osoblja koji dolaze u direktan kontakt sa zaraženim govedima ili kućnim ljubimcima, ili rukujovanjem kultura ovih mikroorganizama.

Dijagnoza i upravljanje

Q groznica je javni zdravstveni problem u većem delu sveta osim na Novom Zelandu. Često se infekcija previdi zbog odeđenih kliničkih karakteristika, izuzev kada se pacijent konkretno ne testira na ovu infekciju. Konačna dijagnoza se postavlja na osnovu serološke pozitivnosti na IgM i IgG antifaza II antitela, koja su prisutna u krvi oko 2-3 nedelje nakon infekcije. Hronična infekcija se dijagnostikuje detekcijom IgG antifaze I C antitela u bilo kom titru iznad 1:800, primenom mikroimunofluorescencije. Izolacija organizma se može izvršiti ćelijskom kulturom.

Lečenje Q groznice se vrši antibiotskom terapijom inhibitorom sinteze proteina tokom akutne faze. Međutim, hronična Q groznica često zahteva višestruke i produžene kombinacije antibiotika, posebno ako je prisutan endokarditis. Fluorohinoloni i makrolidi su takođe korisni u indikovanim populacijama, ali nisu prva linija lečenja.

Celoćelijske vakcine protiv Coxiella burnetii su efikasne kada se koriste i razmatraju se za primenu u visokorizičnoj populaciji, ali ih je teško nabaviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.