Otkriće antibiotika

2 min čitanja
otkrice antibiotika

Foto: blog.sciencemuseum

Otkriće antibiotika predstavlja revoluciju u medicini koja je smanjila smrtnost od infekcija za čak 50 puta.

Infekcija su pustošile ljudsku rasu od početka njegove istorije. Pre pojave antibiotika, obična posekotina ili povreda mogle su da budu fatalne, a svaki oblik hirurgije je bio visoko rizičan. Žene i deca su obično umirali zbog postporođajnih infekcija koje su nastajale tokom samog porođaja. Stopa smrtnosti od infekcija danas je za 50 puta niža u poređenju sa preantibiotskom erom.

u 19. veku tuberkuloza je uzrokovala blizu 25% ukupne smtnosti. Prevencija u zdravstvenim ustanovama i među populacijom smanjila je te brojke do početka 20. veka, ali i dalje nije postojao adekvatan lek. Zapravo, jedini lek je bio odlazak na selo na malo svežeg vazduha. Čak i polno prenosive bolesti koje se danas jednostavno leče, nekada su uzrokovale ozbiljne komplikacije koje su vodile u smrtni ishod.

Flemingovo otkriće

Sve se to promenilo 1928. godine otkrićem Aleksandra Fleminga. Nakon završenog letovanja u Škotskoj, zatekao je laboratorijski sto u neredu sa mikroskopskim preparatima Staphylococcus-a koje su bile kontaminirane plesnima. U prvi mah pomislio je da se radilo samo o neuspešnom eksperimentu, ali tokom detaljnog promatranja, uočio je da ova bakterija ne raste u okolini gljivica. Oko njih nalazop se kružan prostor bez bakterija.

otkrice antibiotika
Aleksandar Fleming – Foto: indusscrolls

Fleming je izveo dodatne eksperimente i zaključio da su bakterije umirale nakon izlaganja plesnima, čak i najpatogenije bakterije. Činilo se da gljivica po imenu Penicillium notatum sadrži supstancu koja inhibiše razvoj bakterija. Čak je i pisao o svom otkriću:

Kada sam se probudio u zoru 28. septembra 1928. godine, nisam planirao revoluciju medicine orktićem prvog antibiotika na svetu. Ali pretpostavljam da je to upravo ono što sam učinio.

Fleming je nastavio sa mnogobrojnim eksperimentima na isti kalup i prvi antibiotik nazvao je „penicilin„. Nikada nije uspeo da ekstrahuje potpuno čistu supstancu i 1931. godine prestao je sa svojim istraživanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.