Eritrociti

1 min čitanja
eritrociti

Foto: anemija

Eritrociti – crvena krvna zrnca (RBC), su najzastupljenije ćelije krvi, a uloga im je da transportuju kiseonik vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva.

Iako se zovu ćelijama, eritrociti nemaju jedro, a nastaju sazrevanjem iz retikulocita u perifernoj krvi. Karakterističan je njihov bikonkavan oblik. Referentne vrednosti su od 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce. Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. Povišene vrednosti mogu biti povećane u stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Hemoglobin

Hemoglobin (HGB) je sastojak crvenih krvnih zrnaca eritrocita. Transportuje kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobija kiseonik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa.

Koncentracija hemoglobina je snižena kod anemija. Povećana je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija

Kada se oslobodi kiseonik prekopotreban za nesmetani rad ćelija, za hemoglobin se umesto njega vezuje ugljen dioksid. Ovaj ciklus se zatvara vraćanjem krvi u pluća, oslobađanjem ugljen-dioksida i novim vezivanjem kiseonika. Normalna koncentracija je 110-180 g/L. Koncentracija hemoglobina je snižena kod anemija. Povećana je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija

eritrociti
Hemoglobin, foto: wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.