Šta je sedimentacija eritrocita?

2 min čitanja
sta-je-sedimentacija-eritrocita

Foto: thinglink

Šta je sedimentacija eritrocita?Sedimentacija eritrocita je kretanje eritrocita put dole pod uticajem Zemljine teže.

Eritrociti su negativno naelektrisani i zbog toga sa plazmom predstavljaju stabilnu suspenziju. Međutim povećanje količine nekih supstanci kao što su fibrinigen, haptoglobin, holesterol i globulin mogu da povećaju brzinu sedimentacije. Stoga, ubrzana sedimentacija javlja se kod akutnih i hroničnih infekcija, hiperholesterolemija, malignih oboljenja, apscesa i nekroznih procesa. Izrazito ubrzana sedimentacija javlja se u aktivnoj tuberkulozi, reumatoidnom artritisu, leukemijama, malignitetima i reumatskj groznici. Smanjena količina eritrocita smanjiće i ukupan negativan naboj pa će u stanjima anemije sedimentacija takođe biti ubrzana.

Razlikuju se tri faze sedimentacije eritrocita:

  • prvo se talože pojedinačni eritrociti
  • zatim se talože agregati eritrocita
  • sledi istiskivanje plazme iz šupljine sedimenta

Fiziološka stanja ubrzane sedimentacije u neposredno posle obroka tokom varenja hrane, tokom menstruacije i graviditeta. S druge srane, usporena sedimentacija je prisutna u policitemijama, akutnom hepatitisu i alergijskim stanjima.

sta-je-sedimentacija-eritrocita1
Šta je sedimentacija eritrocita? – Foto: ddl

Krv se uzorkuje našte, tako što se ispitaniku podveže nadlaktica kako bi nastala venska staza. Zatim se kubitalna regija tretira alkoholom i u vakutejner sa natrijum-citratom se uzme 3,74 ml krvi. Očitavanje se vrši sat ili dva nakon uzorkovanja krvi.

Fiziološke vrednost kod muškaraca se kreću od 3 do 8 mm posle jednog časa, a kod žena od 4 do 12 mm, odnosno duplo više posle dva sata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.