Imaju li muškarci ženske polne hormone?

1 min čitanja
imaju-li-muskarci-zenske-polne-hormone

Foto: ibtimes

Estrogeni, hormoni nastali pregradnjom holesterola, predstavljaju tipično ženske polne hormone, zajedno sa progesteronom. Međutim, novija istraživanja ukazuju da su estrogeni i njihovi receptori prisutni, a i značajni za određene funkcije kod muškaraca. Kod muškaraca, testisi stvaraju oko 20% estrogena, a ostatak se stvara u masnom tkivu, mozgu, koži i kostima, uglavnom konverzijom testosterona, aktivnoscu enzima aromataza. Istraživanja ukazuju da se spoljna primena estrogena kod laboratorijskih miševa i kod muškaraca u razvojnoj dobi povezuje sa određenim patološkim stanjima, na primer u ponašanju.

Imaju li muškarci ženske polne hormone?
Imaju li muškarci ženske polne hormone? – Foto: everypixel.com

Studije su nedvosmisleno dokazale značaj estrogena u odrasloj dobi za nastanak normalne sperme u muškim polnim organima.

Takođe dokazano je da nedostatak estrogenskih receptora ili enzima aromataze ima nepovoljne efekte na različita tkiva izvan reproduktivnog sistema u muškaraca kao što su: mozak, masno tkivo, skeletni mišić, kosti, kardiovaskularni i imuni sistem.

Muški polni hormoni važni su za određene funkcije kod žena, na primer nastanak polne želje (libido). Pri tome je izvor muških polnih hormona u organizmu žene kora nadbubrežne žlezde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.