Ascites

2 min čitanja
ascites

Foto: healthing

Ascites predstavlja postojanje slobodne tečnosti u trbušnoj duplji. Može da nastane na nekoliko načina.

Ascites može da bude posledica mnogih oboljenja. Najčešće se javlja u cirozi jetre (75%), malignitetima (10%), bolestima srca (5%) i drugim, manje retkim uzrocima (10%). Usled cirotično izmenjene jetre postoji umnožavanje vezivnog tkiva koje narušava citoarhitektoniku ovog organa i dovodi do portne hipertenzije. Uzrok ascitesa može da bude i hipoalbuminemija, jer se smanjuje onkotski pritisak belančevina koje teže da zadrže tečnost u cirkulatornom sistemu. Takođe, povećanje hisrostatskog pritiska pogoduje nastanku ascitesa. Bitno je napomenuto na pojedinačni poremećaji uglavnom nisu dovoljni da bi izazvali nakupljanje tečnosti u abdomenu. Uglavnom se radi o kombinaciji više uzroka.

Ascites – Foto: bmj

Najčešće, ascites je u početnom stadijumu transudat. Njegova specifična težina je ispod 1015 i sadrži manje od 30 grama po litri proteina. Mogu se uočiti i retke mezotelne ćelije. Zapremina tečnosti može da dostigne čak i 30 litara. Zbog toga pacijenti imaju poteškoće u redovnim dnevnim aktivnostima. Na nogama se javljaju edemi, postoji tečnost u skrotumu (hidrokela), umbilikalna hernija, moguća je tečnost i u grudnom košu, a sve to dovodi do otežanog kretanja.

Acsites može da se eliminice paracentezom, odnosno abdominalnom punkcijom. Naravno, u tom slučaju postoji i rizik od razvoja infekcije, a zbog gubitka i proteina zajeno sa tečnošću, nije isključen razvoj ni sistemske portne encefalopatije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.