Nealkoholni steatohepatitis

1 min čitanja
nealkoholni-steatohepatitis

Foto: fibronostics

Masna bolest jetre je najčešća bolest jetre u svetu. Oko 25% odraslih osoba u razvijenim zemljama ima masnu jetru iako ne konzumiraju značajne količine alkohola, stanje koje se naziva bezalkoholna masna bolest jetre. Nealkoholni steatohepatitis se temelji na osnovu povišenog nivoa aminotransferaze u plazmi i odsutnost drugih uzroka oštećenja jetre.

Konačna dijagnoza bezalkoholnog steatohepatitisa zasniva se na histološkom nalazu u kojem dominira nakupljanje masnih depoa (steatosis) u hepatocitima, smrt i akumulacija inflamatornih čelija. Bezalkoholni, izolovani steatohepatitis dovodi do progresivne fibroze jetre i eventualne bolesti povezane sa smrću.

Nealkoholni steatohepatitis
Nealkoholni steatohepatitis – Foto: theindependentbd / mojamedicina

Bezalkoholni steatohepatitis, vrsta oštećenja jetre koje je snažno povezano sa visceralnim adipozitetom i metaboličkim sindrom, mora biti glavni uzrok ciroze i karcinoma jetre. Prevalencija bezalkoholnog steatohepatitisa u razvijenim zemljama podjednaka je prevalenciji dijabetesa tipa 2.

Ukupni godišnji troškovi lečenja prelaze 100 milijardi dolara, od kojih je većina usmjerena mogućnosti da se nealkoholni steatohepatitis leči, ali i spreče faktori koji utiču na njegov nastanak. Broj nasledeni činioca i okolina povećavaju rizik od bezalkoholnog steatohepatitisa i utiču na njegovu progresiju. Takođe, patogeni mehanizmi su bitni u nastanku bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.