Osobine ejakulata

1 min čitanja
osobine-ejakulata

Foto: singularityhub

Osobine ejakulata se procenjuju u cilju procene plodnosti muškarca, najčešće tokom ispitivanja bračnog steriliteta.

Ejakulat je mešavina različitih izlučevina iz prostate, epididimisa, semenih kesica, uretralnih i bulbouretralnih žlezda. Kako bi se dobio validan uzorak ejakulata za pregled, neophodno je da ispitanik seksualno apstinira, da ne konzumira alkoholna pića i da ne puši. Ove smernice traju od 4 do 8 dana pre uzorkovanja materijala.

Broj spermatozoida bi trebao da bude veći od 40 miliona, a pH vrednost iznosi od 7,2 do 7,8.

Granica između fizioloških i patoloških karakteristika nije jasno povućena. Pregledu ejakulata se pristupa u prvih sat vremena od njegovog uzorkovanja. Osobine ejakulata se procenjuju kroz posmatranje boje i konzistencije, određivanje pH, brojanje spermatozoida i leukocita, procenu likvefakcije. Normalna zapremina iznosi od 2 do 6 mililitara tečnosti, beličaste do žućkaste boje. Broj spermatozoida bi trebao da bude veći od 40 miliona, a pH vrednost iznosi od 7,2 do 7,8.

Uzorak ejakulata skupljen u petrijevu šolju – Foto: wikipedia

Da bismo razlikovali mrtve spermatozoide od imobilisanih, potrebno je sprovesti test vitalnosti spermatozoida. Zasniva se na činjenici da membrana mrtvih spermatozoida propušta eozin pa se oni zatom boje crveno. Fiziološki prihvatljive vrednosti su preko 80% neobojenih spermatozoida, odnosno onih koji su živi. Zadovoljavajuće vrednosti su ipak ako je taj udeo spermatozoida preko 50%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.