Da li je ultrazvuk štetan?

2 min čitanja
da-li-je-ultrazvuk-stetan

Foto: aarthiscan

Ultrazvuk (UZ) je u dijagnostici mogih oboljenja nezaobilazno sredstvo. Zbog njegove česte primene, mnogi pacijenti se pitaju da li njegova upotreba ima neželjena dejstva.

Primena ultrazvuka zasniva se na upotrebi energije koja je posledica mehaničkih vibracija u okruženju. Baš kao i zvuk. To je za sada najšire korišćena radiološka metoda. Dotične vibracije se prostiru i šire poput talasa koji imaju različitu amplitudu. Takođe, ultrazvuk ima i određenu frekvenciju, koja predstavlja učestalost, odnosno broj ponavljanja oscilacija u jedinici vremena.

Primera radi, zvuk koji čujemo ima vrednost od 16 do 20.000 Hz. Ultrazvučni ralasi ne mogu se čuti, njihova frekvencija iznosi od 20.000 Hz do 1 GHz. Interesantno je da ultrazvučni efekat može da bude termički i mehanički. Da, prilokom pregleda moguće je zagrevanje određenog dela tela. Takođe, ultrazvučna terapija ponekad je determinisana kao termičko-mehanička. Generalno, UZ nema kontraindikacije, ponekad eventualno nije adekvatan izbor s obzirom na njegove dijagnostičke okvire. Ali za sada nisu otkrivena njegova neželjena dejstva, tako da se i žene u gestacijskom periodu pregledaju ultrasonografijom kada za to postoji potreba.

Da li je ultrazvuk štetan
Foto: istockphoto

Pri pregledu, radiolog može da koristi čitav arsenal različitih sondi: linearne, konveksne, sektorske. U upotrebi su i specijalizovane sonde, endoluminalne (vaginalne, rektalne, uretralne, ezofagealne), intraoperativne i biopsione. Tokom svakog pregleda neophodna je upotreba gela. Najpodesniji organi za analizu su površni, na primer štitna žlezda, dojka, testisi, ili nešto dublji poput jetre, bubrega, mokraćne bešike, bilijarnog sistema, ovarijuma. Svoj značaj UZ ima i u vidu doplera, detekciji stenoza krvnih sudova.

Ograničenja u dijagnostici

Ultrazvučna metoda nije podesna za retroperiotonealne strukture, poput nadbubrežnih žlezda. Takođe često nije metoda izbora kod plućnih bolesti, sa izuzetkom kod pleuralnog izliva ili pneumonije. Ograničenja ove metode su i u proceni patoloških stanja endokranijuma, osim u slučaju novorođenčadi i male dece sa otvorenim fontanelama.

Zaključak

Kao što se zaključak i sam nameće, ultrazvuk nema štetna dejstva ni kontraindikacije, zbog toga je metoda izbora dijagnostike mnogobrojnih oboljenja.

.

Srodni tekstovi

dijagnostika-neurotraume 2 min čitanja
ct-ili-mr 4 min čitanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.