Šta je nuklearna medicina?

2 min čitanja
sta-je-nuklearna-medicina-5

Foto: hipwallpaper

Šta je nuklearna medicina? Nuklearna medicina je specijalizovana oblast radiologije koja koristi veoma male količine radioaktivnih materijala ili radiofarmaka u cilju ispitivanja funkcije i strukture organa.

Imidžing metode nuklearne medicine su kombinacija mnogo različitih disciplina. Tu spadaju hemija, fizika, matematika, kompjuterska tehnologija i medicina. Ova grana radiologije se često koristi za dijagnozu i lečenje poremećaja u ranom stadijumu bolesti, poput karcinoma tiroidne žlezde.

Budući da rendgenski zraci prolaze kroz meko tkivo kao što su creva, mišići, krvni sudovi, teško ih je uočiti na standardnom rendgenu, osim ako se ne koristi i kontrastno sredstvo. Tada se tkiva vizualizuju mnogo jasnije. Nuklearna medicina omogućava vizualizaciju organa i tkiva, kao i njihovu funkciju. Na funkciju nekog ispitivanog organa ukazuje stepen apsorpcije radiofarmaka koji se koristi. Dakle, rendgen se koristi za procenu anatomskih odnosa, dok nuklearne imiding metode daju i uvid u funkciju organa.

Šta je nuklearna medicina
Šta je nuklearna medicina? – Foto: openaccessgovernment

Tokom pregleda koristi se mala količina radioaktivne supstance koja pomaže i dijagnostici. Ovu supstancu apsorbuju tkiva. Danas je dostupno nekoliko različitih tipova radiofarmaka poput joda, ksenona, galijuma, talijuma. Njihov izbor pri pregleduzavisi od tkiva i metode ispitivanja.

Nakon apsorpcije radioaktivne materije u tkivima, počinje i proces zračenja koji može da se zapasi posebnim detektorima. Najčešće se radi o gama kameri. Zatim nastaju digitalni signali koji se čuvau u kompjuteru. Na taj način lekar može da proceni dijagnozu različitih stanja poput tumora, infekcija, hematoma, uvećanja organa ili cisti. Nuklearno skeniranje može da se primeni i u proceni funkcije cirkulacije.

Predeli u telu u kojima se nakuplja veća količina nukleofarmaka se označavaju kao žarišta. S druge strane, ona koja ga ne apsorbuju su hladne tačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.