Pravilno snimanje grudnog koša

2 min čitanja
pravilno-snimanje-grudnog-kosa-5

Foto: ucsfhealth

Kako pravilno snimiti grudni koš? Kako pravilno postaviti pacijenta ili kako da se pravilno ponašate tokom ovog radiološkog pregleda?

Pre svega, rendgenografije, pravilno snimanje grudnog koša možemo izvesti u tri stava, najčešće stojećem, ali i sedećem ili ležećem. I u više projekcija, posterio-anteriornim (PA), levoj lateralnoj, desnoj lateralnoj.

PA položaj

Za ovaj položaj, pacijent je grudima oslonjen na kasetu sa filmom, dok se iza njega nalazi rendgenska cev. Centralni zrak iz rendgenske cevi treba da prođe u visini petog torakalnog pršljena pod pravim uglom. Ispitanik treba da ruke osloni o bok i da pomeri ramena ka napred, da bi se izbeglo prisustvo senki lopatica nad transparentnim plućnim poljima. Zatim sledi naredba nakon koje ispitanik maksimalno udahne i zadrži dah nekoliko sekundi.

Pravilno snimanje grudnog koša
Grudni koš u PA projekciji – Pravilno snimanje grudnog koša – Foto: quizlet

Lateralni položaj

Ovaj položaj se izvodi kada je na PA projekcijama uočena određena promena na strukturama grudnog koša, pa za precizniju lokalizaciju i razumevanje prostorne organizacije promene treba dopunska vizualizacija. Na primer, ako se promena nalazi u levom plućnom krilu, lekar će naložiti izradu leve lateralne projekcije. U tom slučaju pacijent je levim bokom oslonjen o kasetu sa filmom. Zašto? Zato što je na taj način promena bliže kaseti i njena veličina će biti vernije prikazana na izrađenom filmu. Nadlaktice su ovom prilikom elevirane iznad glave kako bi se senke humerusa i mekih trkiva uklonile sa transparencije plućnog tkiva. Ista situacija, samo obrnuta orjentacija, izvodi se kod desne lateralne projekcije.

Pravilno snimanje grudnog koša
Leva lateralna projekcija – Foto: apkpure

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.