Tumori pluća

2 min čitanja
tumori pluća

Foto: lungindia.com

Tumori pluća jedni su od najčešćih tumora i uzroka smrti kada govorimo o malignim bolestima. Tumori pluća mogu da se podele na primarne i sekundarne. U primarne spadaju benigni i maligni tumori, dok sekundarnim pripadaju metastaze.

Tumori pluća
Hamartom sa kalcifikatima – Foto: two-medic.ru

Benigni tumori

Benigni tumori pluća su mnogo ređi od malignih, uglavnom su asimptomatski i slučajno se otkrivaju RTG pregledom. Prezentuju se kao solitarne, okrugle mekotkivne senke koje mogu da sadrže tačkaste kalcifikacije ukoliko se radi o hamartomu ili hondromu. Benigni tumori mogu biti osteomi, hemangiomi, lejomiomi, fibromi, hondromi… Ponekad tumori mogu da rastu iz zida bronha dovodeći do njegove opstrukcije i sledstvene atelektaze, slično karcinomima bronha. Pri diferencijalnoj dijagnostici treba imati na umu da neruptuirana cista takođe mođe dati izgled benignog tumora.

Tumori pluća
Centralni tip karcinoma – Foto: two-medic.ru

Maligni tumori

Maligni tumori su daleko češći. Oko 90% slučajeva dijagnostikovano je kod pušača. Najčešći su planocelularni karcinom, adenokarcinom, mikrocelularni, makrocelularni, karcinoid… Prema svojoj lokalizaciji dele se na centralne i periferne. Maligni tumori uglavnom nastaju na mestu račvanja bronha, odnosno na mestu na kom je sluznica metaplastična.

Centralni karcinom nastaje iz ćelija velikih bronha, u predelu hilusa. Na RTG snimcima daje senku mekotkivnog intenziteta u predelu hiluca sa zupčastom linijom ka zdravom tkivu, što govori u prilog njegove infiltracije. Karcinom može da raste ekstrabronhijalno (najređe), intramuralno (u zid bronha) i endobronhijalno, što je i najčešći iskod. Endobronhijalni karcinom svojim rastom uzrokuje stenozu bronha i opstruktivni emfizem distalno od mesta senoze koja se na rendgenografijama prikazuje kao povećana transparencija pluća. Posle nekoliko dana iz opisanog područja apsorbuje se vazduh pa  ono postaje atelektatično, koje u tom slučaju daje homogenu mekotkivnu senku odgovarajućeg anatomskog dela pluća. Granica prema zdravom tkivu je konkavna.

Ako karcinom nastane u području subsegmentnih bronhija pa sve do terminalnih bronhiola, zove se periferni karcinom. Uglavnom se otkrije u kasnijem stadijumu i na RTG snimku se vidi kao mekotkivna senka sa nepravilnom ivicom usled infiltracije okolng tkiva, koja se zove maligna kruna (corona maligna). Ukoliko se u tumoru razvije nekroza koja će usloviti nastanak šupljine, diferencijalno treba imati na umu i apsces pluća.

Tumori pluća
Pancoast tumor – Foto: two-medic.ru

Pancoast tumor je poseban oblik tumora, karakteristično zahvata vrhove pluća i još se zove karcinom gornjeg plučnog sulkusa. Na nekom od prva tri rebra moguće je uočiti osteolitičke promene jer tumor brzo daje promene na njima.

Srodni tekstovi

da-li-je-ultrazvuk-stetan 2 min čitanja
dijagnostika-neurotraume 2 min čitanja
ct-ili-mr 4 min čitanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.