Tinitus – zujanje u ušima

2 min čitanja

Foto: drweil

Tinitus (tinnitus) je percepcija zvuka koji nema spoljašnji izvor. Osećaj je obično opisan kao zvonjenje u uhu, ali zvuk se može osetiti unutar ili izvan glave ili uglavnom u jednom ili oba uha. Kvalitativni opisi uključuju pevušenje, zvonjenje, siktanje, statički zvuk, zvuk poput cvrčaka.

Tinitus može biti kategorizovan kao objektivan ili subjektivan. Objektivni tinitus – zvuk koji nastaje u telu protokom krvi, kontrakcijama mišića ili spontanim kočionim emisijama koje može otkriti i meriti spoljašnji posmatrač – redak je. Subjektivni tinitus se pojavljuje u do četvrtine odraslih osoba, ali je jako dosadan tek u manje od 10% slučajeva.

Kada je uznemirujuć, tinitus negativno utiče na spavanje, koncentraciju, emocije i društveni užitak.

Tinitus
Foto: metro-hearing-tinnitus

Tinitus je povezan i sa gubitkom sluha!

Tretmani za smanjenje svesti o tinitusu povezani su s kognitivnom bihevioralnom terapijom, akustičnom stimulacijom i obrazovnim savetovanjem. Nema lekova, dodataka ili biljnih lekova koji značajno smanjuju ozbiljnost tinitusa.

Šta može da očekuje pacijent?

  • Dobiće dodatnu istoriju vezanu uz vrtoglavicu ili fluktuirajući gubitak sluha i treba ispitati pacijenta za bolest uha koje bi mogle da ukazuju ​​na neki temeljni poremećaj poput otoskleroze ili Meniereove bolesti, iako bi simetrično zujanje u ušima učinilo te uslove…
  • Dobiće osnovnu procenu ozbiljnosti tinitusa pomoću Tinnitus hendikep inventara i audiogram za određivanje prisutnosti i stepenu gubitka sluha.
  • Pregledati audiogram s pacijentom i razgovarati o odnosu gubitka sluha i tinitusa i šta je poznato o prirodnoj istoriji novog zujanja u ušima, s obzirom na povećanje ili smanjenje težine tokom vremena. Ako su pragovi sluha izvan normalnog raspona, preporučiti slušna pomagala.
  • Diskutovati o potencijalnoj dobrobiti razvojno-obrazovnog savetovanja i akustičke stimulacije slušnim pomagalima ili uređajima koji kombiniraju slušna pomagala s generacijama zvuka radi smanjenja svesti o tinitusu i negativnih učinaka na kvalitet života pacijenta.
  • Ako postoje dokazi o umerenim do teškim teskobama, diskutovati  o mogućnostima preporuke profesionalcu za mentalno zdravlje i strategiji lečenja kognitivnom bihevioralnom terapijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.