Šta je makroglosija?

2 min čitanja
sta-je-makroglosija-mojamedicina-1

Termin makroglosija se odnosi na uvećani jezik. Stanje ima brojne uzroke i najčešće se javlja kod dece i mladih odraslih. Makroglosija se obično dijagnostikuje na osnovu izgleda jezika.

Drugo stanje, pseudomakroglosija, odnosi se na stanje u kojem je jezik u stvari normalne veličine, ali izgleda uvećano zbog poremećenih dimenzija drugih anatomskih faktora, kao što je mala donja vilica.

Zašto je makroglosija problem?

Makroglosija može dovesti do nekoliko komplikacija kao što su poteškoće sa disanjem, posebno kod male dece, otežano disanje i hrkanje. Poremećaj može da uzrokuje i problemi sa govorom, poteškoće pri žvakanju, gutanju. Moguće je i posledično uvećanje donje vilice, povećani razmak između zuba, neadekvatan položaj zuba ili njehov nepravilan raspored.

makroglosija
Foto: idntimes.com

U nekim slučajevim prisutne su ortodontske abnormalnosti, rane na jeziku i infekcija usne duplje. Ne izostaje ni prekomerna salivacija. Premećaj respiratornog sistema podrazumeva disanje na usta, a ne nazalno, što dovodi do osećaja suvih usta.

Dijagnoza i terapija

Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom jezika. Potrebno je istražiti moguće uzroke makroglosije pomoću pretraga krvi i imidžing metoda. Lečenje zavisi od težine stanja i povezanih problema. Blagi slučajevi u kojima ima malo ili nimalo simptoma, možda neće zahtevati lečenje.

Nasuprot tome, pojedincima sa značajnim simptomima može biti potrebna operacija za smanjenje veličine jezika, procedura koja se zove glosektomija. Ortodontska terapija može biti potrebna za ispravljanje iskrivljenih zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.