Menierova bolest

2 min čitanja

Foto: abeceda-zdravlja

Menierova bolest predstavlja poremećaj u funkcionisanju unutrašnjeg uva. Karakteriše se povremenim napadima vrtoglavice, oštećenjem sluha i zujanjem u oštećenom uvu. Veliki problem predstavljaju nepredvidivi napadi vrtoglavica koji se ne mogu predvideti i tako utiču na svakodnevno funkcionisanje i kvalitet života.

Za ovu bolest je karakterističan poremećaj metabolizma endolimfe. To dovodi do njenog nakupljanja i povećanja zapremine membranoznog labirinta.

U kliničkoj slici se mogu naci sledeći simptomi: senzorineuralno oštećenje sluha, tinitus ili zujanje i šuštanje u uvu i vrtoglavice. Bolest uglavnom počinje u srednjem životnom dobu. Obično je samo na jednoj strani, a kasnije može zahvatiti i drugo uvo. Oštećenje sluha i vrtoglavica mogu početi istovemeno. Karakteristično je oštećenje sluha na niskim frekvencijama koje se stalno mijenja, nekada se popravi, a nekada bude loše. Vremenom nastaje oštećenje na svim frekvencijama. Javlja se promenjivo šuštanje ili zujanje, koje je jače u periodima slabijeg sluha. Vrlo često se pacijent žali na osećaj pritiska ili zapušenosti u obolelom uvu. Takođe su za ovu bolest karakteristični napadi vrtoglavice. Napad počinje naglo i traje od nekoliko minuta do nekoliko sati i prestaje. Praćen je mučninom i povraćanjem.

menierova-bolest
Menierova bolest – Foto: youtube.com

Bolest se dijagnostikuje na osnovu kliničke slike, senzorineuralnog oštećenja sluha na audiometriji i oštećenja čula za ravnotežu. Otoskopski nalaz je uredan. Dijagnoza se postavlja kada se isključe svi drugi uzroci oštećenja sluha i ravnoteže.

Do sada nije otkriven lek za ovu bolest. Za vreme napada se mogu dati lekovi koji smanjuju vrtoglavicu i mučninu. Ukoliko su napadi vrtoglavica česti i ometaju život pacijenta, vrši se destruktivna intervencija čula za ravnotežu, gde se namerno oštećuje zahvaćeno čulo za ravnotežu da ne bi proizvodilo napade vrtoglavice. Danas se koristi ubrizgavanje Garamicina u cavum tympani koji je ototoksičan. Uspeh ove terapije je dobar. Takođe se radi i operacija presecanja vestibulularnog živca uz očuvanje kohlearnog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.