Povreda bubne opne prilikom leta avionom

2 min čitanja

Foto: eklablog

Povreda bubne opne prilikom leta avionom ili prilikom naglog menjanja atmosferskog pritiska (barotrauma uva), predstavlja reakciju spoljašnjeg i unutrašnjeg uva na nagle promene atmosferskog pritiska.

Ovakve promene se najčešće dešavaju prilikom putovanja avionom, posebno prilikom sletanja, prilikom skokova padobranom, kao i tokom drugih naglih promena visine. Dolazi do poremećaja odnosa između pritiska u šupljinama srednjeg uva i spoljne sredine. Stepen oštećenja je različit i zavisi od dužine izloženosti ovim nepovoljnim uslovima, kao i veličinom razlike u pritiscima. Ako razlika pređe granicu dolazi do uvlačenja bubne opne, pojave crvenila kao i mogućeg pucanja bubne opne i krvarenja u srednjem uvu.

Povreda bubne opne
Foto: daninsider

Osobe se najčešće žale na pritisak u uvu, nagluvost koja može biti praćena osećajem prisustva tečnosti u uvu, zatim bol i zujanje. Veoma jak bol može biti znak rupture bubne opne. Zujanje i napadi vrtoglavice su znak da je oštećeno unutrašnje uvo. Povreda bubne opne se najčešće dešavaju prilikom sletanja

Antibiotici se primenjuju ako je došlo do zapaljenja srednjeg uva ili postoji mogućnost nastanka infekcije zbog rupture bubne opne.

Kako se leči povreda bubne opne ?

U lečenju je veoma bitno izjednačiti pritisak u srednjem uvu i spoljašnjoj sredini. To se postiže autoventilacijom tuba koju treba ponavljati, kao i stavljanjem vazokonstriktornih kapi u nos. Ako ove intervencije ne uspeju, radi se incizija bubne opne. Antibiotici se primenjuju ako je došlo do zapaljenja srednjeg uva ili postoji mogućnost nastanka infekcije zbog rupture bubne opne. U takvim slučajevima se stavlja sterilna štrajfna u spoljašnji slušni hodnik koja se menja svaki drugi dan.

Savet

Radi izbegavanja ovakvih stanja treba savetovati izbegavanje letova u vreme akutnih zapaljenja u gornjim disajnim putevima, naročito kod zapaljenskih procesa u uvu.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.