Nazofaringitis

2 min čitanja
nazofaringitis

Foto: adiva

Akutni nazofaringitis nastaje usled virusnog zapaljenja sluzokože nazofarinksa.

Epidemiologija i etiologija

Nazofaringitis je kapljična infekcija koja se javlja tokom cele godine, a najveća incidencija je u aprilu i septembru. Najosetljivija populacija su odojčad i mala deca. Uzročnici su: Rinovirusi, Koronavirusi (prehlada-common cold), Respiratorni sincicijalni virus, Inflenza virus, Parainfulenza virusi, Adenovirusi i Enterovirusi.

Klinička slika

Nakon inkubacije od 1-3 dana javljaju se simptomi u vidu peckanja u grlu, zapušenog nosa, sekrecije iz nosa i kijanja. Posle ove faze koja traje 2-3 dana tegobe u grlu se smanjuju, a i dalje dominiraju nazalne smetnje. Kašalj se javlja kod 30% obolelih. Može se javiti i povišena telesna temperatura. Kod odojčadi su prisutni nespecifični znaci koji ne upućuju direktno na respiratornu infekciju: uznemirenost, otežano disanje, proliv i povraćanje, poremećaj spavanja, zapušen nos kao i privremeni gubitak čula mirisa (anosmija). Nazofaringitis obično traje jednu sedmicu, a kod 10% slučajeva i do 2 sedmice.

Nazofaringitis
Nazofaringitis; Foto: bloomaxx

Komplikacije

Najčešće komplikacije akuznog nazofaringitisa su akutni sinusitis, akutna upala srednjeg uva i zapaljenski procesi u donjim delovima respiratornog trakta. One su obično izazvane bakterijskim uzročnicima.

Lečenje

Nazofaringitis se leči simptomatskom terapijom, primenom antipiretika, tuširanjem mlakom vodom, instilaciju fiziološke solucije u nos, te dovoljnim unosom tečnosti. Terapija antibioticima se preporučuje samo za lečenje komplikacija.

Prevencija

Izolacija je najbolja mera zaštite od epidemijskog nazofaringitisa. Higijena ruku smanjuje širenje virusa koji izazivaju ovu infekciju. Efikasne vakcine još uvijek nisu dostupne.

Napomena: tekst je edukativnog karaktera, ne bi se trebao koristiti u dijagnostikovanju i lečenju zdravstvenog problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.