Porodica Coronaviridae

2 min čitanja

Foto: youtube.com

Porodica Coronaviridae imaju samo jedan rod, genus Coronavirus.

Radi se o RNK virusima koji poseduju jednolančanu pozitivnu RNK, infektivnu. Poseduju helikalnu simetriju i veličinu od 80-120 nm. Na njihovoj površini se nalaze izraštaju koji su na krajevima u vidu cvetnih latica (venca), po kojima je porodica dobila ime. Po izlasku iz ćelije domaćina dobijaju spoljašnji omotač od ćelijske membrane (tokom procesa liberacije).

Reč je o vrlo osetljivim virusima, jedni od najosetljivijih virusa uopšte. Brzo se neutrališu organskim rastvaračima i hloroformom, a nestabilni su i u kiseloj sredini.

Porodica Coronaviridae
Prikaz pod elektronskim mikroskopom; porodica Coronaviridae; Foto: Wikipedia

Antigenske karakteristike ove porodice su varijabilne. Neke izazivaju infekcije kod životinja, dok su kod ljudi najznačajniji 229 E i OC 43. Inkubacioni period je od 2 do 5 dana i tada se virus umnožava u epitelnim ćelijama bronhijalnog stabla. Retko izaziva gastroenteritise i to uglavnom kod dece do dve godine. Ova porodica je uzročnik običnih prehlada kod odraslih i infekcija obično traje oko 7 dana (okvirno od 3 do 18). Manifestuje se blago povišenom temperaturom, kašljem, upalom ždrela.

Virus ima sezonski karakter, aktivan je u zimskim mesecima i početkom proleća. Posle preležane bolesti ostaje kratak, nesolidan imunitet, pa je moguća ponovna infekcija, naročito svake sledeće zimske sezone. Uglavnom česte egzacerbacije su karakteristične za pacijente sa hroničnim respiratornim oboljenjima, astmom.

Specifična profilaksa praktično ne postoji. Porodica je uzročnik prehlade kod oko 15% slučajeva odraslih. Vrlo brzo se širi kapljičnim putem u zatvorenim kolektivima i porodici.

COVID-19

Trenutna globalna pandemija uzrokovana je novonastalom mutacijom virusa iz navedene porodice. Da li se radi o virusu drugačijih karakteristika još uvek je tema istraživanja. Do sada poznate informacije ne odstupaju značajnije ok karakteristika opisane porodice Coronaviridae.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.