Beta adrenergički agonisti u lečenju astme

2 min čitanja
beta-adrenergicki-agonisti-u-lecenju-astme

Foto: FuriousList

Za lećenje astme koristi se nekoliko grupa lekova među kojima značajno mesto zazimaju bronhodilatatori, a u koje spadaju beta adrenergički agonisti, metilksantini i antiholinergici.

Beta adrenergički agonisti mogu da budu neselektivni i da deluju i na B1 i na B2 receptore (adrenalin) i selektivni, da deluju samo na B2 receptore. Selektivni B2 agonisti mogu da se podele i na dugodelujuće (sporodelujuće) – salmeterol, formoterol i na kratkodelujuće (brzodelujuće) salbutamol, terbutalin i fenoterol.

Kratkodelujući B agonisti se koriste za otklanjanje akutnog napada bronhijalne astme, uzimaju se 3 puta u toku dana, dok dugodelujući služe za prevenciju napada, duže deluju i uzimaju se dva puta dnevno.

beta-adrenergicki-agonisti-u-lecenju-astme
med.virginia.edu

Kod astmatičara bitno mesto zauzima i prevencija nastanka napada, odnosno izbegavanje izlaganja alergenima popt polena, kućne prašine, životinja, ujeda insekata, sastojaka hrane i slično.

Ovi lekovi deluju preko cikličnog adenozin monofosfata smanjujući koncentraciju intraćelijskog kalcijuma što će dovesti do relaksacije glatke muskulature disajnih puteva. Predstavljaju lekove prvog izbora jer deluju samo na B2 receptore pa nemaju dejstvo na srce, ne dovode do tahikardije, aritmije, pa su potisnuli neselektivne B agoniste. Mogu da se primenjuju i u terapiji hronične opstruktivne bolesti pluća.

U trudnoći se ovi lekovi, kao i kortikosteroidi, primenjuju inhalatorno. Pored inhalatorne primene, moguća je i peroralna, kod dece i pacijenata koji ne mogu da uspostave pravilnu tehniku inhalatorne primene. Parenteralno se daju u status asthmaticus-u. Inhalatorna primena ima preimućstvo jer se lek uglavnom zadržava lokalno, na nivou pluća, ne apsorbujući se u sistemsku cirkulaciju, čime se izbegavaju i neželjena dejstva. B adrenergički agonisti su u inhalatoru dispergovani do najsitnijih čestica (1-2 mikrona) tako da stižu i do najudaljenijih delova respiratornog trakta.

Neželjena dejstva

Upotrebom visokih doza B adrenergičkih agonista selektivnost se gubi. Najčešća neželjena dejstva su tahikardija, palpitacije, tremor, glavobolja i nastaju uglavnom kao posledica peroralne primene. Vremenom nastaje i nishodna regulacija receptora pa je moguć razvoj tolerancije. U tom slučaju ponovnu osetljivost prema ovim lekovima mogu da vrate glukokortikoidi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.