ACE inhibitori

3 min čitanja
ace inhibitori

Foto: khanacademy.org

ACE inhibitori se upliću i aktivnost sistema renin-angiotenzin-aldosteron.

ACE inhibitori (inhibitori angiotenzinogen konvertaze) su lekovi koji se koriste u lečenju kardiovaskularnih oboljenja. Glavne indikacije za njihovu primenu su hipertenzija, srčana insufucijencija i dijabetesna nefroangiopatija.

Najvažniji predstavnici su lizinopril, kaptopril, ramipril, enalapril… Samo su lizinopril i kaptopril pravi lekovi dok ostali predstavnici predstavljaju prolekove čijim metabolisanjem nastaju lekovite supstance. Enalapril, na primer, se metaboliše u jetri pa od njega nastaje enalaprilat koji je aktivan oblik leka i može da se primeni i intravenski.

ace inhibitori
Foto: shutterstock

Mehanizam dejstva

ACE inhibitori se upliću i aktivnost sistema renin-angiotenzin-aldosteron. Oslobađanje renina u cirkulaciju nastaje usled smanjenog pritiska u aferentnoj arterioli, aktivacijo B1 adrenergičkih receptora i smanjenom retencijom natrijuma i hlora. Renin će delovati na angiotenzinogen iz cirkulacije (protein kojeg sintetiše jetra) i nastaće angiotenzin I. A na njega će u plućima delovati angiotenzin konvertaza od kojeg nastaje angiotenzin II, najjači poznat vazokonstriktor. Angiotenzin II ostvaruje svoj efekat vezujući se za AT1 i AT2 receptore. Aktivacijom AT receptora u krvnim sudovima nastaje vazokonstrikcija, u kori nadbubrežne žlezde oslobađanje aldosterona, a u bubrezima sinteza prostaglandina. Angiotenzin I je molekul koji sadrži 10 aminokiselina i ne može da se ugradi u receptora, dok je angiotenzin II molekul od 8 aminokiselina i svojom veličinom može da se veže za odgovarajuće mesto na receptoru. ACE inhibitori inhibišu aktivnost angiotenzin konvertaze pa ne nastaju velike količine angiotenzina II.

Još jedan molekularni metabolizam zavisi od aktivnosti RAAS sistema. Naime angiotenzin konvertaza inhibiše sintezu bradikinina koji se oslobađaju u plućima. Njihov efekat je hipotenzija uz vazodilataciju i suv kašalj. Primenom ACE inhibitora ne odlaže se nastanak hipertenzije zbog smanjenja produkcije angiotenzina II, već i zbog povećanog oslobađanja bradikinina koji imaju hipotenzivno dejstvo.

Usled inhibicije vazokonstriktornog delovanja, smanjuje se pritisak u arterijama i venama što rezultuje smanjenjem afterload-a i preload-a, i ima ključnu ulogu u rasterećenju srca kao pumpe. Dalje, uz povećano izlučivanje natrijuma i vode bubrezima nastaje i retencija kalijuma. Zato ako se ACE inhibitori koriste sa nekim drugim lekovima koji štede kalijum može nastati kiperkalijemija.

Neželjena dejstva i kontraindikacije

Kao najčešće neželjeno dejstvo javlja se suv, nadražajni kašalj zbog dejstva oslobođenih bradikinina (oko 25% pacijenata), kada se može pogrešno protumačiti kao stanje prehlade, i tada se ukida njihova primena. Moguć je nastanak raša, poremećaj ulkusa i fetalna i neonatalna anurija koja nastaje zbog adirajućeg dejstva ove grupe lekova na vać smanjen protok kroz bubrege fetusa. Zbg toga ovi lekovi spadaju u teratogenu, X kategoriju i nikada se ne primenjuju tokom graviditeta.

Kontraindikacija je bilateralna stenoza koja predstavlja obostranu stenozu renalnih arterija, kada je protok krvi kroz bubrege značajno redukovan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.