Pravilna inhalacija

1 min čitanja
pravilna inhalacija

Foto: wiseGEEK

Primena pojedinih lekova inhalatornim putem vrlo je pogodna kod mnogih respiratornih oboljenja. Iz tog razloga pravilna inhalacija je vrlo bitna za pacijenta.

Mnogi lekovi koriste se inhalatornim putem, najčešće u vidu pumpice, poput bronhodilatatora (beta adrenergičkih agonista, antiholinergika) i kortikosteroida (budesonid, beklometazon, flutikazon).

Pravilna inhalacija počinje skidanjem poklopca sa pumpice, a potom se bočica lagano promućka. Inhalacija se započinje iz krajnjeg ekspirijuma (nakoh maksimalnog izdaha), zatim se usnama opkoli otvor pumpice, pritisne se rezervoar iz kojeg će pod pritiskom izaći lek u vidu najmanjih čestica i zatim maksimalno udahnuti (inspirijum). Posle toga potrebno je zadržati vazduh desetak sekundi, a zatim lagano izdahnuti. Ako je potrebno, sledeća doza se može uzeti tek za 2 do 3 minuta, u zavisnosti od određenog leka.

pravilna inhalacija

istockphoto.com

Ako se u isto vreme koristi nekoliko lekova koji deluju na pluća, pravilo je da se prvo primeni bronhodilatator. Na taj način se omogućava bolja prohodnost ostalim lekovima koji će se primeniti inhalatorno (na primer kortikosteroidima).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.