Pruritis: uzroci i terapija

2 min čitanja
pruritis-terapija

Foto: istockphoto

Pruritis je pojava koja je obično poznat kao svrab. On proizvodi osećaj nelagodnosti i želju za češanjem ili grebanjem, da bi se na taj način eliminisao. Neprekidno češanje u cilju ublaženja osećaj svraba može prouzrokovati značajno oštećenje kože, što čak rezultuje i trajne ožiljke.

Veoma je čest i može se javiti na bilo kom delu tela, iako se razlikuje po težini. Način na koji se pruritis prezentuje takođe može značajno da se razlikuje, što zavisi i od samog uzročnika.

Šta uzrokuje pruritis?

Pruritis je široko rasprostranjeno stanje koje se može javiti zbog različitih uzroka:

  • Stanja kože kao što su dermatitis, ekcem, tinea, šuga, glavobolja, psorijaza i opekotine od sunca mogu uključivati simptome svraba. Kada je blag, svrab može biti jedini primetan simptom, iako se drugi dodatni simptomi, kao što su osip ili crvenilo, obično javljaju u težim slučajevima.
  • Određena zdravstvena stanja mogu imati potencijal da dovedu do pruritisa, uključujući stanja bubrežne insuficijencije, dijabetesa, anemije i disbalansa štitne žlezde.
  • Lekovi kao što su opioidni lekovi i aspirin su povezani sa izazivanjem svraba.
  • Izlaganje iritansima kože i alergenima može izazvati pruritis na koži, kao i kontakt sa vodom.
  • Homorni takođe mogu izazvati simptome. Neke trudnice osećaju svrab povezan sa hormonima tokom kasne trudnoće.
  • Idiopatski uzroci, kada se ne može identifikovati uzrok, takođe su česti, utičući na polovinu svih pacijenata koji imaju svrab.
pruritis
Foto: depositphotos.com

Terapija pruritisa

Uzrok svraba je od suštinskog značaja za razmatranje i gde je moguće treba ga identifikovati i adresirati kako bi se simptomi ublažili. Lečenje uzroka često uspešno upravlja simptomima svraba i rešava potrebu za daljim lečenjem.

Upotreba emolijensa za ublažavanje suve i kože koja svrbi je često korisna, pored vlažnih obloga za smirivanje kože i rashladnih agenasa kao što su fenol i mentol. Ove nefarmakološke metode su obično dovoljne da smire promene kod ljudi koji pate od ovog stanja tokom dnevnih aktivnosti.

Noću, spavanje može da bude kompromitovano kod osoba sa teškim slučajevima svraba. U ovom slučaju, neki lekovi mogu biti od koristi za spavanje, uključujući sedativne antihistaminike i neke tradicionalne antidepresive, kao što su doksepin i amitriptilin. Međutim, ovo ne bi trebalo da se koristi kao standardni pristup tokom dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.