Neprijatan miris nogu

2 min čitanja
neprijatan-miris-nogu-5

Foto: menshealth

Izuzetno neprijatan miris nogu najčešće je prouzrokovan gljivičnom infekcijom kože stopala.

To su veoma uporne i česte infekcije koje pored estetskog problema izazivaju i zdravstvene tegobe. Simptomi pored neprijatnog mirisa su svrab, crvenilo i perutanje. Inficirana je koža tabana i koža između prstiju. Javljaju se i infekcije nokta.

Preporuka:
1. Pregled kod izabranog lekara ili dermatologa
2. Mikroskopski nalaz isečka inficirane kože
3. Terapija

Terapija podrazumeva upotrebu antimikotika u obliku krema ili masti, odnosno lekova koji imaju efekat uklanjanja infekcije. Terapija traje minimum 14 dana i zavisno od preparata nanosi se 2 do 3 puta ili samo jednom dnevno. U slučaju da posle 4 nedelje ne dođe do poboljšanja, obavezno se javiti lekaru!

neprijatan-miris-nogu
Neprijatan miris nogu – Foto: prevention.com

Postoje kreme koje se prodaju bez lekarskog recepta, ali i lekovi koju su veoma jaki i neophodno je za njih konsultovati lekara. Ako se ne stiže otići na pregled, najbolje je odlučiti se za OTC preparat (bez lekarskog recepta).
Naglašavam da je pre mazanja neophodno stopala dobro oprati blagim sapunom i ono što je izuzetno važno, dobro obrisati, da bi se uklonila svaka kap vode, naročito između prstiju. Može se čak, nakon brisanja, koža osušiti dodatno fenom. Čarape da budu od čistog pamuka i svaki put čiste. Sintetika ne dozvoljava koži da diše, pospešuje znojenje i otežava izlečenje.

Obratiti pažnju i na obuću. Onu koja dozvoljava oprati, a drugu dobro prebrisati i naneti neki od sprejeva za neutralizaciju mirisa. Može se naneti i običan prah-talk ili bejbi puder koji će neutralisati miris i pokupiti svu vlagu u obući.

U slučaju da je koža stopala zdrava problem je u znojenju. I tada postoji rešenje, to su losioni, gelovi ili puderi na bazi urotropina, supstance koja veoma efikasno rešava prekomerno znojenje stopala. Koristi se isključivo do 7 dana, potom ide prekid, a ako je potrebno, terapija se ponavlja za 20 dana. Negujmo svoju kožu od temena do tabana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.