Mikoplazma – simptomi kod žena i muškaraca

3 min čitanja
mikoplazma

Mikoplazma bakterije mogu izazvati različite zdravstvene komplikacije ukoliko se infekcija ne izleči na vreme. Problem je što infekcija često prolazi bez simptoma a ukoliko se simptomi sa zakašnjenjem ispolje, zdravstveno stanje je već narušeno.

Postoji oko 200 vrsta ovih bakterija ali su za ljudski organizam najopasnije 4 vrste a to su:

  • Mikoplazma genitalium
  • Ureaplazma urealyticum
  • Ureaplazma parvum
  • Mikoplazma hominis

Infekcija se prenosi seksualnim putem i prema statističkim podacima jedna od 100 odraslih osoba može biti zaražena ovom bakterijom a da toga nije svesna. Jedina opcija za prevenciju su zaštićeni intimni odnosi, odnosno upotreba kondoma i periodično testiranje u okviru redovne sistematske kontrole ili u slučaju sumnje da je došlo do infekcije ovom bakterijom.

Simptomi genitalne mikoplazme

Ukoliko je došlo do infekcije mikoplazma genitalium bakterijom, znaci infekcije kod žena mogu se ispoljiti kao bol tokom seksualnih odnosa, krvarenje iz vagine nakon odnosa, kao i pojačan iscedak iz vagine neprijatnog mirisa. Prisustvo infekcije dijagnostikuje se uzimanjem brisa vagine, grlića materice ili uretre.

Mikoplazma - simptomi kod žena i muškaraca
Mikoplazma – simptomi kod žena i muškaraca

Kada su u pitanju muškarci, znaci infekcije mogu se manifestovati kao oticanje uretre (uretritis), peckanje prilikom mokrenja, kao i iscedak iz penisa. Za identifikaciju infekcije potrebno je obaviti testiranje koje se obavlja uzimanjem uzroka urina ili sperme. Infekcija se lako prenosi pa čak i kada nije došlo do penetracije, već samo do genitalnog dodirivanja.

Simptomi uraeplazme

Kod muškaraca infekcija ureaplazmom može imati za posledicu upalu uretre, a simptomi se ispoljavaju kao bol tokom mokrenja, bol u stomaku, sećaj peckanja, a moguću su i problemi sa nevoljnim puštanjem mokraće.

Kada su u pitanju žene, infekcija ureaplazmom može biti uzrok bakterijske vaginoze u kom slučaju se simptomi mogu ispoljiti kao vodeni iscedak iz vagine, bol prilikom seksualnih odnosa, uključujući i neprijatan vaginalni miris.

Posledice nelečene infekcije mogu ozbiljno narušiti zdravlje i dovesti do problema sa plodnošću. U trudnoći, komplikacije mogu biti ozbiljne kao što su prerano pucanje vodenjaka, prevremeni porođaj, infekcija amnionske tečnosti i membrana, upala pupčane vrpce i drugo.

Simptomi mikoplazma hominis

Mikoplazma hominis su bakterije koje žive u ravnoteži sa ostalim bakterijama koje su sastavni deo bakterijske flore ženskog genitalnog trakta. Do infekcije dolazi uglavnom kada je imuni sistem oslabljen pa dolazi do prekomernog razmnožavanja bakterija.

Simptomi infekcije su često neprimetni ili zamaskirani drugim tegobama tako da ukoliko infekcija duže potraje može doći do težih zdravstvenih komplikacija kao što su su upala trbušne maramice, male karlice i reproduktivnih organa. U trudnoći, infekcija može imati za posledicu ektopičnu trudnoću, pobačaj i prevremeni porođaj.

Mikoplazma hominis se prenosi seksualnim kontaktom a može se preneti i sa majke na dete prilikom porođaja.

Lečenje infekcije mikoplazmom

Infekcija mikoplazmom leči se posebnom vrstom antibiotika koji utiču na metaboličke procese u ćelijama bakterijama i sprečavaju njihovo razmnožavanje kao što su azitromicin, dioksicilin, tetraciklin, kao i fluorohinoloni.

Kod infekcija mikoplazmom, primećeno je da su ove bakterije postale otporne na antibiotike koje su najčešće koriste za saniranje infekcije, pa je u tom slučaju potrebno promeniti vrstu antibiotika u lečenju ili povećati doze.

Testiranje je potrebno ponoviti nakon određenog vremena od završetka infekcije, jer postoji mogućnost da testovi daju lažan negativan rezultat. I obratno, nekada je infekcija prisutna, a testovi je ne otkrivaju, pa je i u tom slučaju potrebno ponavljanje testiranja.

Takođe, primećeno je da je broj inficiranih osoba u stalnom porastu, što ukazuje na neophodnost redovnog testiranja i njegovog uključivanja u redovne medicinske protokole i sistematske preglede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.