Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Muški i ženski mozak – naučni dokazi o razlikama

2 min read

Foto: All Mac Wallpaper

Žene se više opisuju kao zavisne od kupovine, a muškarci kao agresiviji. Danas je jasno da između mozga muškarca i žene postoje značajne razlike. Te razlike se vide uglavnom u hipotalamusu, delu mozga koji kontroliše nagone (pa i seksualni) i emocije koje ih prate (strah, bes) ali i prilagođava funkcionisanje organizma tokom izvođenja tih i sličnih aktivnosti.

Izgeda da hormoni koji su prisutni pre rođenja određuju da li će se određene grupe neurona organizovati u smeru muškog ili ženskog mozga. Tako prisustvo muških polnih hormona usmerava neurone mozga da se organizuju po muškom šablonu, a ženski hormoni neurone usmeravaju prema ženskom tipu organizovanja. Hormoni pri tome na različite načine neke neurone usmeravaju ka uništenju (programiranoj ćelijskoj smrti), te omogućavaju da neki drugi neuroni prežive, i na specificne načine međusobno se povezu. Tako se formiraju muški ili ženski mozak.

Foto: mozdanakora.wordpress

Ovako organizovane grupe neurona zatim tokom života bivaju aktivisane opet nekim hormonima, sto se dešava u pubertetu i kasnije, i tada se ispoljava tipično muško ili žensko polno ponašanje.

Ovi fenomeni nisu opisani samo kod ljudi, već su prisutni i kod insekata i glodara.

U istraživanjima su uočene polne razlike već u prvim satima nakon rođenja, tako da novorođene devojčice privlače više ljudi i lica, a dečake neki predmet koji im se ljulja pred očima. Najveće razlike u oba pola su utvrđene u područjima mozga koji su značajni za “spretnost/snalaženje u prostoru” što donekle dokazuju nadmoć muškaraca kao vozača. Međutim, žene pokazuju izraženije sposobnosti da registruju i obrade veću količinu podataka, i funkcijame koje su sa ovim u vezi (međuljudski odnosi, komunikacija). Takođe, kod mužjaka prisustvo androgena, muškog polnog hormona, smanjuje osetljivost na različite mirise, koje je izrazenije kod ženki.

Šta su još pokazali eksperimenti na životinjama:

  • ako se ženki miša da muški hormon dovoljno rano, ona će postati agresivna kao i mužjaci.
  • Da bi se proizvelo agresivno ponašane kod mužjaka , hormoni moraju delovati na njegov već organizovan mozak u smislu muskog mozga sto se dešava većim delom pre rođenja, a ako se mužjak miša kastrira pre nego što su hormoni završili ovaj proces organizovanja muškog mozga, nikakve dodatne injekcije muškog hormona neće kod njih izazvati dodatnu agresivnost .
  • Kada se ženkama pacova odstrane jajnici, smanjuje se sklonost ka hrani sa slatkim ukusom, zbog nedostatka estrogena.

Još tema

1 min read
2 min read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar