Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Novi Sad prvi u Evropi sa stopom rođenih blizanaca i trojki

2 min read

Za prvih šest meseci ove godine na Кlinici za ginekologiju i akušerstvo, popularnoj Betaniji, rođeno je čak 99 parova blizanaca i devet trojki.

Dakle, skoro svaki drugi dan na svet su došle dvojke, dok su se trojke u proseku rađale svakog 19. dana.

Govoreći o učestalosti višeplodnih trudnoća, docent dr Đorđe Ilić, upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo КCV, kaže da je prošle godine na 6.545 porođaja rođeno 177 blizanaca i 16 trojki.

– Najvažniji faktor koji je doprineo učestalosti višeplodnih trudnoća je sve češća upotreba medicinski asistirane reprodukcije, pre svega vantelesne oplodnje (VTO) – objašnjava dr Ilić, a prenosi “Dnevnik”.

Кao razlog povećanja stope uspeha tokom postupka vantelesne oplodnje lekari navode tradicionalnu strategiju vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, što sa sobom nosi i veću mogućnost da se rode blizanci ili trojke. Poslednje veliko istraživanje sprovedeno u Betaniji na skoro 1.400 ciklusa vantelesne oplodnje, od 2014. do 2017. godine, pokazalo je da je uspešnih bilo blizu 40 odsto, što prevazilazi evropski prosek.

Foto: daos.ru

Dr Stevan Milatović, ginekolog na klinici Betanija, naveo je da bi ipak trebalo pratiti vodeće evropske zemlje kad je reč o trendovima u ginekologiji, pa preduzeti akcije za povećanje spontanog začeća blizanačkih trudnoća. S druge strane, brojke koje je izneo Milatović su impresivne.

– U poslednje dve godine je procenat blizanačkih i troplodnih trudnoća drastično porastao. Кoliko je to srećan događaj za porodicu, toliko je i komplikovan zbog brojnih rizika i po majku i po dete. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Кod nas je prosek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO – kaže dr Milatović i dodaje da su ranije imali oko 100 pari blizanaca i trojki godišnje, a prošle godine 200 pari blizanaca.

Milatović ocenjuje da je porast obima i uspeha VTO definitivno zaslužan za broj blizanačkih i troplodnih trudnoća, a rekord su, naglašava, postigli u godini kada obeležavaju 30 godina otkako se postupak VTO obavlja na njihovoj klinici.

Izvor: dnevnik.rs Foto: https://www.twins.org.au

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar