Najčešće povrede na gradilištu

3 min čitanja
najcesce-povrede-na-gradilistu-mojamedicina-1

Foto: friedmansimon.com

Povrede na gradilištu spadaju među najčećše povrede na radu. S obzirom da je građevinski sektor vrlo važan aspekt razvoja ekonomije svake zemlje, zdravlje i bezbednost građevinskih radnika je od krucijalne važnosti.

Svet kakav poznajemo danas ne bi bio isti bez građevinske industrije. S ozirom na različite varijetete izvođenja radova i tešku mehanizaciju, građevinski radnici su izloženi ogromnom riziku od fatalnih povreda. Iako postoje mnogi standardi i mere predostrožnosti koje preveniraju nastanak povreda, ne mogu se sprečiti svim nesrećni scenariji. Nesreće se i dalje dešavaju na gradilištima širom sveta, što dovodi do stotina povreda na godišnjem nivou.

Najčešće povrede na gradilištu
Najčešće povrede na gradilištu – Foto: MojaMedicina.com

Iako je moguć čitav arsenal različitih povreda, neke među njima se češće viđaju. Radi se o takozvanoj fatalnoj četvorci koja se u ovom slučaju posebno ističe. Uključuje padove, elektrokuciju, povrede alatom ili mašinama i udarce predmetima.

Padovi kao uzroci povrede na gradilištu

Padovi spadaju u najčešće povrede na gradilištu, čineći oko 35% svih građevinskih nezgoda. Ovo se često dešava kada radnik padne sa skele, merdevina, krova ili dimnjaka. Težina pada zavisi od toga koliko je radnik bio udaljen od zemlje u trenutku pada i od okolnosti pada. U nekim scenarijima, sigurnosna oprema pomaže u ublažavanju oštećenja tela. U nekim slučajevima koristi se i zaštitna mreža.

Elektrokucija

Građevinski radovi se često odvijaju u blizini dalekovoda i izvora električne energije. To znači da je nesmotreno moguće mašinama i opremom doći u kontakt sa dalekovodima. Iako postoje mere predostrožnosti i znaci koji pomažu da se radnici podsete da vode računa, na radnim mestima i dalje dolazi do strujnog udara.

Najčešće povrede na gradilištu
Foto: constructionexec.com

Okliznuća i spotaknuća

Iako radnici često pokušavaju da organizuju gradilište i klasifikuju raspored alata i mašina, ona su ipak prirodno razbarušena mesta. Kao rezultat toga, određene lokacije gradilišta predstavljaju opasnost od saplitanja ili okliznuća, bez obzira na dužinu radnog vremena. Nažalost, oblici povreda koji pritom nastaju mogu da budu vrlo nezgodni.

Obrušavanje zemljišta kao uzrok povrede na gradilištu

Kada se izvodi iskop za novu zgradu, mora da se ukloni značajna količina zemlje da bi dalji radovi bili mogući. U zavisnosti od tla i konzistencije, okolna zemlja može da postane nestabilna. To znači da okolno tlo lako može da se uruši, noseći radnike sa sobom. U drugom slučaju moguće je zatrpavanje radnika što može direktno da ugrozi njihove živote. Nažalost, veliki udeo ovako unesrećenih radnika završi fatalno.

Hitan medicinski prijem i dijagnostika

Da bi se utvrdio stepen povreda, mogu se izvršiti dijagnostičke procedure kao što su rendgenski snimci, pregled kompjuterizovanom tomografijom i magnetnom rezonancom. Ove imiding metode pomažu u identifikaciji preloma, unutrašnjeg krvarenja, povreda glave i drugih unutrašnjih povreda. Pored toga, laboratorijski testovi se sprovode kako bi se procenio sveukupni zdravstveni status, uključujući analize krvi, da bi se identifikovale moguće infekcije ili izloženost opasnim supstancama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.