Šta su miofibrili?

2 min čitanja
sta-su-miofibrili

Foto: tum

Miofibrili su proteinski molekuli koji se nalaze u mišićnim ćelijama.

Ovi proteini imaju ulogu u kontrakciji mišića. Mogu da se podele na aktinske i miozinske filamente. I jedni i drugi se nalaze u osnovnoj funkcionalnoj jedinici svakoh mišićnog vlakna, u sarkomeri. Sarkomere su ugraničene sa dve Z linije, od kojih se pod pravim uglom pružaju tanki aktinski filamenti. Ovaj aktinski molekul je građen od dva spiralno uvijena lanca F aktina. Još manja strukturna jedinica je G aktin, koji je osnovni monomer ovog helikalnog molekula F aktina.

Kod sportista i utreniranih osoba postoji više miofibrila nego uobičajeno, a mišićna vlakna su usled toga zadebljala, odnosno hipertrofična.

U sredini sarkomere se nalaze debeli molekuli miozina. Čine ga dva teška lanca koji ulaze u sastav repa, dvostruko obavijeni jedan oko drugog u vidu heliksa. Još četiri laka lanca formiraju glavu i rep miozina. U predelu gave se nalazi enzim ATP-aza koji ima ulogu da hidrolizuje ATP pri nastanku mišićne kontrakcije. Treba naglasiti da u mišićnoj ćeliji ima duplo više aktina nego miozina. Rešenje se krije u činjenici da šest aktinskih filamenata okružuje jedan miozinski, a istovremeno tri miozinska okružuje jedan aktinski.

Šta su miofibrili
Šta su miofibrili? – U gornjem delu slike se uočava tanki filament aktina, dok se za njega vezuje miozinska glava – Foto: gfycat.com

Količina miofibrila u ćelijama nije uvek ista. Na primer, kod sportista i utreniranih osoba postoji više miofibrila nego uobičajeno, a mišićna vlakna su usled toga zadebljala, odnosno hipertrofična.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.