Šta uzrokuje laringitis?

3 min čitanja
sta-uzrokuje-laringitis-1

Razlikujemo akutni I hronični laringitis.

Akutni laringitis

Akutni laringitis je privremeno stanje uzrokovano prekomernom upotrebom glasnih žica. Takođe može biti uzrokovano infekcijom.

Lečenje osnovnog stanja uzrokuje da laringitis nestane.

Akutni laringitis mogu da uzrokuju: virusne infekcije, naprezanje glasnih žica razgovorom ili vikom, bakterijske infekcije, previše alkohola.

akutni laringitis

Hronični laringitis

Hronični laringitis nastaje kao posledica dugotrajnog izlaganja iritansima.

Obično je teži i ima dugotrajnije posledice od akutnog laringitisa.

Hronični laringitis može biti uzrokovan: čestom izloženošću štetnim hemikalijama ili alergenima, refluksom želudačne kiseline, čestim infekcijama sinusa, pušenjenjem ili boravkom u blizini pušača, gljivičnim infekcijama niskog stepena uzrokovanim često upotrebom inhalatora za astmu.

Laringitis kod novorođenčadi i dece

Bebe i deca mogu biti skloni laringitisu ako su često u blizini druge dece. I virusne i bakterijske infekcije mogu se brzo širiti sa deteta na dete.

Laringitis se takođe može razviti ako Vaše dete mnogo viče ili peva. To uzrokuje stvaranje kvržica na njihovim glasnim žicama. Ako primetite da je glas Vašeg deteta promukao ili slab ili kaže da ga boli grlo, pobrinite se da odmara glas.

Laringitis obično nestaje u roku od dve nedelje. Ako se simptomi Vašeg deteta ne poboljšaju ili se pogoršaju, odvedite ga kod lekara.

Lekar može utvrditi da li drugi faktori izazivaju laringitis ili su potrebni antibiotici za bakterijsku infekciju. Obratite se lekaru ako uobičajeni simptomi ne nestanu posle nedelju dana ili se pogoršaju.

Moguće komplikacije

U retkim slučajevima, upala glasnih žica može izazvati respiratorni distres, što zahteva hitnu medicinsku pomoć. Takođe, ukoliko je bakterijska infekcija izazvala laringitisom onda se ona može proširiti na druga područja u Vašem respiratornom traktu i u Vaš krvotok. Ako imate bakterijsku infekciju, pažljivo se pridržavajte terapije lečenja koju Vam je propisao Vaš lekar, kako biste sprečili širenje infekcije.

Ako imate paralizu glasnih žica ili tumore grla koji uzrokuju vaš laringitis, komplikacije mogu biti ozbiljne ako se stanje ne leči. Paraliza glasnih žica može izazvati probleme sa disanjem i gutanjem. Hrana takođe može dospeti u pluća, što može izazvati upalu pluća.

Obratite se svom lekaru ako simptomi laringitisa utiču na Vašu sposobnost da jedete, govorite ili dišete, ili ako vam izazivaju intenzivan bol. Što se ranije pozabavite ozbiljnim simptomima laringitisa, veća je verovatnoća da će izlečenje brže doći.

Prirodno lečenje laringirisa

Za prirodno lečenje laringitisa, može se činiti sledeće:

Jabukovo sirće u Hipokratovom piću

Studije pokazuju da jabukovo sirće od pouzdanog izvora može imati antimikrobna svojstva.

Drevni grčki lekar Hipokrat je preporučio piće pod nazivom oksimel za ublažavanje bolova u grlu. To piće pravi se mešanjem fermentisanog sirćeta, meda, vode i drugog bilja i voća u određenim razmerama.

Čaj sa medom

Ne postoji ništa umirujuće za nadraženo grlo od tople šoljice čaja. Osim toga, čaj može učiniti mnogo više od umirivanja.

Studije sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u čajevima kao što je zeleni čaj imaju antiinflamatorna, antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Stavite u svoj čaj lekovit med kako bi efekat bio bolji. Istraživanja su pokazala da med smanjuje proizvodnju sluzi i leči kašalj jednako efikasno kao i lekovi bez recepta.

Čaj od belog luka

Studije pokazuju da dodaci belog luka mogu smanjiti težinu simptoma i trajanje laringitisa, kao I umanjiti simptome prehlade i gripa koji su možda uzrokovali laringitis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.