Kolika je lekovitost crnog kumina?

3 min čitanja
crni-kumin-55

Foto: nutraceuticalsworld

Latinski nigella sativa ili u prevodu crni kumin spada u red bilja čija lekovitost nije do kraja ispitana. Naime, naučno je dokazano da u ovoj biljci ima preko stotinu blagodetnih svojstava koja pozitivno utiču na ljudski organizam, štite ga od brojnih virusa i infekcija i služe kao preventiva od nastanka raznih ozbiljnijih bolesti. Definitivno najpoznatiji proizvod od crnog kumina jeste njegovo ulje koje se danas može kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama, drogerijama, prodavnicama zdrave hrane i slično.

Koliko je ulje crnog kumina delotvorno, govore činjenice za šta se danas sve može koristiti kada je zdravlje u pitanju. U nastavku, nabrojaćemo samo nekoliko njih.

Ulje crnog kumina – odličan saveznik u borbi protiv virusa

Za početak, reći ćemo da se ulje crnog kumina može koristiti u preventivne svrhe, kako bi se zaštitio imunitet, naročito u zimskim mesecima kada smo više izloženi virusnim i raznim respiratornim infekcijama. Tada se preporučuje uzimanje dve kafene kašičice uz obrok u toku dana. S obzirom da se ulje dobija hladnim ceđenjem, ono samo po sebi zadržava sva lekovita svojstva koja pozitivno deluju na imunološki sistem. Nakon određenog perioda upotrebe naš imunitet postaje sve jači i odoleva napadima brojnih virusa i bakterija iz okruženja.

Kolika je lekovitost crnog kumina?

Uspešno se koristi u otklanjanju Heliko bakterije iz organizma

Ulje crnog kumina uspešno eliminiše Heliko bakteriju koja je najčešće prisutna u želucu i koja može da izazove ozbiljnije zdravstvene probleme ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme. Isto tako, trudnicama kao i ženama koje doje se preporučuje upotreba ulja ukoliko imaju ovu bakteriju organizmu a ne mogu da koriste antibiotike.

Daje sjajne rezultate kod lečenja psorijaze

Razna kožna oboljenja poput psorijaze, bolesti koja se javlja u ciklusima, mogu trajati i mesecima i učiniti da se svako oseća nelagodno. Ulja na bazi bilja iz prirode predstavljaju idealan način da se za kratko vreme poboljša stanje kože. Dakle, kao što i sami možete da zaključite, ulje crnog kumina se može primenjivati kako oralno, tako i kao melem za kožu.

Neki istorijski podaci govore da je Kleopatra svojevremeno koristila crni kumin za negu tela, dok su u brojnim grobnicama faraona pronađeni ostaci ovog lekovitog bilja.

Idealno je za osobe sa hipertenzijom

Medicinski je dokazano da ulje crnog kumina utiče na snižavanje visokog pritiska, na poboljšanje cirkulacije kao i na vraćanje holesterola u normalne okvire. Ako ga koristite baš zbog ovog zdravstvenog problema, sigurno da ste već nakon mesec dana primetili neke pozitivne promene kada je vaše zdravlje u pitanju.

Kod problema sa polenskim alergijama

Sezona alergija na polen je uveliko počela. Proleće je vreme kada sve buja i cveta, a zadnjih nekoliko godina sve je više onih koji se žale na ambroziju i njen uticaj na organizam. Suzenje i svrab očiju, curenje nosa, samo su neki od simptoma alergije na polen. Ulje crnog kumina spada u grupu prirodnih antihisatmika, pozitivno deluje na uporan i suv kašalj, kao i na probleme sa astmom i bronhitisom.

Kao što se može zaključiti, reč je o vema jakom antioksidantu koji se može koristiti kako u preventivne svrhe tako i za ublažavanje tegoba.

1 komentar na “Kolika je lekovitost crnog kumina?

  1. Odlican preparat koji koristim u kombinaciji sa agaricus lekom za alergiju koji je broj jedan, a zapravo nije lek, naravno pored redovne terapije. ako pocnem na vreme (pre sezone alergija) deluje da imam blaze simptome. a inace, svrab po kozi, kijanje, crvene oci su moja realnost, samo malo sve bude blaze… inace sve se vise ljudi zali na alergije, izgleda da je vazduh zagađen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.