Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Jestiva voda u borbi protiv demencije

2 min read

Patent mladog inženjera Luisa Horbija, jestiva voda, pomaže hidraciju pacijenata sa demencijomi i produžava njihov život.

Konzumiranje vode, kako bismo utolili žeđ, predstavlja osnovni instinkt koji većina nas poseduje, ali oni koji pate od degenerativnih poremećaja nervnog sistema imaju problem hidracije ukoliko deo mozga odgovoran za osećaj žeđi pogode patološki procesi.

Pakerići jestive vode; Foto: JellyDropshydration/Facebook

Osobe koje boluju od demencije jednostavno mogu da zaborave da treba da piju vodi ili gde mogu da je nađu. Čak mogu da postoje i stadijumi bolesti u kojima pacijenti zaborave kako treba da gutaju ili piju.

Tokom razvoja ideje, Luis je imao na umu da pacijenti sa demencijom jednostavnije jedu nego što piju tečnost.

Mladi inženjer zlatnog srca zasukao je rukave da bi pomogao svojoj baki koja boluje od demencije i pati od dehidracije. Naime, sve je počelo kad je njegova baka Pet hospitalizovana zbog dehidracije i u tim uslovima provela 24 sata uz nadoknadu tečnosti intravenskim putem. Zbog toga je mladi Luis izumeo jestive paketiće u različitim bojama koji sadrže preko 90% vode, što je ujedno i njegov master rad. Ovi paketići se nalaze u kutiji za čokoladu, a živahne boje čine ih vrlo privlačnim.

Tokom razvoja ideje, Luis je imao na umu da pacijenti sa demencijom jednostavnije jedu nego što piju tečnost. Prema njegovim rečima, baka je u prvih 10 minuta pojela sedam paketića, što je jednako čaši pune vode. U suprotnom radilo bi se o mukotrpnim satima i velikom pažnjom tokom procesa ispijanja vode kod ovih pacijenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама