Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Problem deficita levotiroksina

2 min read

Foto: aktuelno

Poslednjih meseci postoji ozbiljan problem u nabavci, time i izdavanju/prodaji leka levotiroksin-natrijum.

To nije i ne bi trebao da bude problem samo pacijenata kojima je on neophodan. To bi trebao da bude problem i Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i Ministarstva zdravlja. Hitan problem koji zahteva hitno rešenje.

Dati lek je neophodno pacijentima sa smanjenim radom štitaste (štitne) žlezde, za supstituciju prirodnih tiroidnih hormona. Tiroidni hormoni su pak neophodni sa funkcionisanje celog tela, za osnovni metabolizam na nivou ćelije, regulišu rad srca, creva, telesnu težinu, rad nervnog sistema, raspoloženje. U trudnoći su neophodni za pravilan razvoj ploda. Kod dece za pravilan rast i razvoj.

Foto: babybook

Nedostatkom ovih hormona dolazi do pospanosti, usporenosti, opstipacije, umora, glavobolje, bola u mišićima, opadanje kose, suvoće kože, poremećaja srčanog ritma. Hronična nedostatak ozbiljno ugrožava zdravlje pacijenta.

Dozu ovog leka određuje endokrinolog, uzima se na prazan stomak ujutru, pola sata pre doručka, po mogućstvu sa malo tečnosti (pola čaše vode), po obrascu koji određuje lekar.

Trenutno se na tržištu može pronaći, nekad i u po kojoj apoteci, lek jednog proizvođača od 100 mikrograma. Dok se lek dozira i po 25, 50, 75, 125 i 150 do čak 200 mikrograma. Nedovoljna snadbevenost apoteka (ne njihovom krivicom!!!) dovodi pacijente u nemoguću situaciju!

Ovaj lek nema zamenu. On mora da se pije da bi pacijent živeo i funkcionisao normalno.

Ko je kriv za ovu situaciju? Da li se nazire kraj?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама