Da li su šumeće tablete efikasne?

2 min read

Foto: nudgefactory

Da li šumeće tablete, efervete, leka tj sumplementa deluju? Da li su efikasne? Ili je to ,,samo sokić” u pitanju?

Šumeće tablete su sve popularniji oblik leka, kao i kod primene suplemenata. U kontaktu sa vodom rastvaraju se i dobija se homogen rastvor datog leka/suplementa. Značajno je rastvoriti ih u propisanoj količini tečnosti (najviše zbog samog ukusa) i popiti sve da bi se unela efikasna doza.

Na ovaj način jednostavnija je i prihvatljivija konzumacija leka posebno deci i starijim pacijentima, kao i osobama koje imaju odbojnost ka gutanju tableta/kapsula i u slučaju bolesti koje otežavaju gutanje.

Efikasnost leka se ne gubi, pri praznijem želucu dolazi do brže i potpune apsorpcije posledično od potpunog rastvaranja leka. Manja je iritacija digestivnog sistema u odnosu na primenu standardnih oralnih oblika lekova.

Smanjen je rizik i od ezofagitisa izazvanog lekovima, koji se javlja kada se tableta ,,zalepi” u jednjaku i postepeno rastvara (kontaktom sa sluznicom).

Kome ovaj oblik lekova/suplemenata nije preporučen

Prateća supstanca eferveta radi njihovog rastvaranja u kontaktu sa vodom je natrijum-bikarbonat, čime dolazi do povećanog unosa natrijuma (u slučaju hronične upotrebe eferveta) što je nepoželjno za kardio-vaskularne bolesnike.

Kada su efervete preporučene:

✅kada je pojedinačna doza leka velika ili je sama aktivna supstanca voluminozna te je potrebna velika tableta/kapsula
✅kod primene antacida
✅radi stvaranja puferizovanog rastvora koji ne iritira oštećenu sluznicu želuca i koji povećava apsorpciju leka
✅kod primene hidrosolubilnih vitamina, rastvorljivih u vodi
✅kod primene minerala metalnog ukusa čime rastvaranjem efervete se dobija napitak prijatnog ukusa

Značajno je naglasiti i da limunska kiselina, glavni pratilac eferveta, u hroničnoj upotrebi oštećuje zubnu gleđ, odnosno dovodi do erozije zuba.

Zaključak

Efervete, šumeće tablete, su značajane i korisne za primenu pojedinih lekova, ali kao i u svim drugim aspektima medicine neophodna je optimalna i razumna primena radi što boljeg efekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама