Kad diskovi na kičmi počnu da se menjaju…

3 min čitanja
diskus-hernija-disk-moja-medicina-15

Foto: zygote

Diskus hernija je jedno veoma učestalo oboljenje kičme koje zna da zada mnogo muka. Može zahvatiti različite delove kičmenog stuba i uticati na funkciju i drugih delova tela. Nije to običan bol u kičmi, već veoma veliki problem čitavog tela ukoliko se ne reši na vreme.

Osnovno o diskus herniji

Iako je naziv prilično stručan, široko je rasprostranjen među ljudima i uglavnom se zna o kakvoj vrsti oboljenja je reč. Sam naziv upućuje na to da se radi o diskovima koji su sastavni deo kičmenog stuba, dok je drugi deo naziva „hernija“ stručni termin za ono što se u narodu zove kila. Uglavnom se vezuje za bol u lumbalnom delu kičme, ali bol se može javiti i u vratnom delu i ukazati da postoji problem sa diskovima koji se nalaze u vratnoj regiji.

diskus hernija disk
Prikaz segmenta kičmenog stuba sa intervertebralnim diskovima.

Naime, sastavni deo kičme su pršljenovi, između kojih se nalaze ti diskovi, koji su ispunjeni želatinastom tečnošću, i čine kičmu pokretljivom i elastičnom. Bol nastaje kad dođe do njihove promene ili degeneracije, odnosno curenja te želatinaste mase. Tako se disk stanjuje, menja oblik, što utiče na pokretljivost i pojavu bolova, koji mogu biti nesnosni. Postoji nekoliko načina na koji može da se promeni disk, da dođe do menjanja središnjeg dela diska, kao i do pucanja spoljašnjeg prstena, kao i odvajanja tkiva od diska… Bilo kako bilo, potrebna je precizna dijagnostika kao bi se sprovelo uspešno lečenje.

Metode u otkrivanju uzroka bola u kičmi i pojava diskus hernije

Kada shvatite da bolovi u kičmi ne nestaju, nego se čak i pogoršavaju, nema druge nego obaviti preglede kod specijalizovanog doktora. Fizijatar pre svega obavlja pregled i ustanovljuje kolika je pokretljivost kičme i pri kojim se pokretima javlja bol i ograničenost. Zatim se preporučuje pregled neurologa, koji će dati svoj sud o refleksima i funkcionisanju mišića. Naravno, nezaobilazni deo dijagnostike jeste i rendgensko snimanje, koje uglavnom služi da se eliminišu druga oboljenja, a diskus hernija se prilikom takvog snimanja teško može otkriti. Magnetna rezonanca je jedan od poslednjih koraka, pri čemu se pruža uvid u to koji deo kičme je pogođen i gde se lociraju promene koje mogu ukazati na diskus herniju. Takođe, jako dragocen je i neurološki test pod nazivom elektromioneurografija, čime se otkriva koji nerv je pogođen disfunkcijom diska.

Diskus hernija se leči na razne načine

Terapija bola, gde god se on javljao, podrazumeva mnoge metode. Kada je diskus hernija u pitanju, pre svega se uzima u obzir koji je to intenzitet bola, koliko se prenosi na druge delove tela, kao i koliko dugo on traje. Koja god da se metoda izabere, fizička aktivnost je preduslov za sve. Dakle, ni ležanje i čekanje da bol prođe nije dobar način da se problem diskus hernije reši. Naprotiv, potrebna je umerena fizička aktivnost i izbegavanje položaja u kojima se bol javlja. Da li su to fizikalne vežbe, terapije talasima, strujom, kiropraktika, akupunktura – to sve zavisi od slučaja do slučaja koja će od tih metoda pomoći. Brojne životne navike takođe mogu uticati da se bol češće javlja i duže traje, tako da je neophodno pre svega održavati umerenu telesnu težinu i praviti prilagođene pokrete prilikom određenih napora.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.