Najveće zablude o vežbanju

3 min čitanja

MIT BR. 1 – POVEĆAN UNOS PROTEINA PODSTIČE MIŠIĆNI RAST
Šta god da jedete, ako ga ima previše pretvoriće se u salo. Mišićni rast je rezultat napora (trening) i oporavka (ishrana i odmor). Ako ne postoji dovoljno napora, neće biti ni rasta mišića. Dodatak proteina u ishrani povećava njihovu iskorišćenost, ali ne automatski i mišiće. Suplementi su osmišljeni da ubrzaju oporavak posle vežbanja, ali ako ne trenirate onda vam oni i ne trebaju.

MIT BR. 2 – MALO OPTEREĆENJE I VELIKI BROJ PONAVLJANJA POVEĆAVAJU MIŠIĆNU MASU
Većina formi treninga sa otporom je dobra za povećanje mišićne mase kod početnika. Ali kad vam se telo adaptira, morate da povećate opterećenje kako bi održali mišićni rast. Ključno je razumeti da vaš nivo snage određuje dalji mišićni razvoj – veća mišićna snaga jednaka je potencijalno većem podignutom teretu, što doprinosi rastu mišića. Ovim modelom treninga (malo opterećenje puno ponavljanja) ćete izgubiti salo, ali za veće mišiće je potrebno i veće opterećenje.

MIT BR. 3 – TRČANJE NA TRACI JE SMRT ZA ZGLOBOVE
Postoje tri bitne razlike između trčanja na tredmilu i na svežem vazduhu: otpor vazduha, različitost terena i činjenica da vam tredmil pomaže kod faze zadnjeg odgurivanja prilikom trčanja. Trčanje napolju izlaže vaše telo različizim različitim izazovima, uglavnom vezanih vezanim za mišićnu stabilnost. Trčanje na tredmilu je lakše ali vi plaćate danak tome – 5% manji utrošak kalorija. Da biste izbegli to, izađite napolje.

MIT BR. 4 – POSLE TRENINGA MOŽETE DA JEDETE BILO ŠTA
Svi znaju da je posle treninga najbolje vrema vreme za jelo. Tada morate da dopunite rezerve glikogena u mišićina mišićima i popravite treningom oštećena mišićna vlakna jedući proteine i ugljene hidrate. Možete li da jedete bilo šta tokom oporavka? Ne! Kada dopunite rezerve glikogena, sve masti i ugljeni hidrati će se automatski akumilirati akumulirati kao salo bez obzira koliko vam je naporan bio trening.

MIT BR. 5 – ZA PLOČICE NA STOMAKU RADITE TRBUŠNJAKE SVAKI DAN
Nikako. Čak i 300 trbušnjaka dnevno će vam doneti samo bol u leđima. Istraživanje Dr.dr Stjuarta Mekgila, specijaliste za leđa, je pokazalo je da svi imamo prag koliko možemo da uradimo pokreta sličnih trbušnjacima. Pređete li taj prag, čeka vas povreda leđa. Ako želite da angažujete trbušne mišiće radite izdržaje u uporu, bočne izdržaje ili pokrete u zglobovima kuka. “Pločice” su proizvod zdrave ishrane – kvalitetni proteini i povrće u svakom obroku.

MIT BR. 6 – TRENING JE KVALITETAN SAMO KADA “CRKAVATE” NA NJEMU
Zavisi za šta trenirate. Pojedini treninzi bi trebalo da budu duboko urezani u vašu mišićnu memoriju i često zastupljeni u vaše programu vežbanja. Ako “crkavate”, to je najverovatnije zato što se još niste privikli na treninge ili je trening previše zahtevan te vaši mišići ne mogu da ga isprate. Počnite vaš program treninga sa minimalnim brojem ponavljanja i opterećenjem i brojem ponavljanja i postepeno povećavajte obim i opterećenje u narednim nedeljama.

Izvor: menshealth.rs / Foto: ventfitness.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.