Vežbanje i 10 najčešćih grešaka

4 min čitanja
vezbanje-i-10-najcescih-gresaka-fitnes-7

Foto: t-nation.com

Ako često posećujete teretane, fitnes centre, verovatno ste zapazili da neki korisnici kroz vežbanje prave greške. Međutim greške pri vežbanju nisu jedine koje mogu da naškode Vašem telu, stoga ovom prilikom pišemo o deset najčešćih grešaka vezanih za vežbanje uopšte.

1. Neadekvatno zagrevanje

Mnogi ljudi prionu na vežbanje bez adekvatnog zagrevanja tela. Većina ne zna da njihovi mošići treba da budu zagrejani pre vežbanja, kako bi se izbegle veće šanse za povrede. Da biste zgrejali telo i pripremili ga za dalje vežbanje, možete lagano trčati na traci ili vežbati na trenažeru pet do deset minuta, ili možete sprovesti nekoliko serija vežbi sa manjim težinama uz veći broj ponavljanja.

2. Gladovanje

Pri treningu neophodno je da budete snabdeveni dovoljnom količinom energije. Trenung treba planirati u odnosu na dnevne obaveze i termine ishrane. Ne očekuje se da trenirate opterećenog stomaka velikom količinom hrane, ali je poželjno da pre treninga usledi manje obilan obrok, idealno primenom žitarica poput ovasa.

vežbanje
Foto: eastpointehealthandfitness.com

3. Nedostatak istezanja

Ne treba zabpraviti da će telo uvek imati koristi od istezanja mišića, a traje samo nekoliko minuta. S obzirom na individualnu gipkost tela, nekima će biti potrebno manje vremena za istezanje, a nekima ipak malo više. O pravoj tehnici istezanja pomoć možete dobiti od prisutnog fitnes trenera u teretani.

4. Vežbanje kroz samo kardio trening

Kardio trening je dobar za Vaš kardiovaskularni i respiratorni sistem. Međutim sam za sebe nije idealan ako želite da povećate mišićnu masu ili pak da smršate. Kardio treninge treba uskladiti sa drugim oblicima vežbanja, na primer vežbama snage ili nekim drugim vežbama, i na taj način pružiti telu maksimalni benefit.

5. Previše dana za odmaranje

Adekvatan odmor je neophodan za regeneraciju i oporavak ne samo mišića, nego celog tela posle treninga. Međutim ako napravite pauzu od tri, četiri dana, nećete biti u mogućnosti da u narednom treningu Vaše telo izložite adekvatnom intenzitetu vežbi. Previše odmaranja nije dobro kakav god cilj želite da postignete, bilo da se radi o povećanju mišićne mase, bilo da je reč o skidanju kilograma.

6. Upotreba samo malih težina i tegova

Ukoliko vežbate na treninzima snage, trebalo bi da povremeno dodajete težine na tegovima i spravama na kojima vežbate. To povećanje treba da bude postepeno, ali kako da znate kada da sprovedete to povećanje? Ako trenirate na jednoj spravi recimo kroz četiri serije i kroz sve prođete sa petnaest ponavljanja, jasno je da treba da povećate težinu. Očekuje se da prosečan broj ponavljanja po seriji bude od osam do dvanaest.

Vežbanje i 10 najčešćih grešaka
Foto: generationiron.com

7. Vežbanje sa prevelikim težinama

Održavanje ispravne forme i podizanje dovoljno teških tegova, odličan je put ka izgradnji nekog oblika definicije mišića i povećanja snage. Ako ne balansirate postepeno dodavanje težine i ako preopteretire svoje telo velikim brojkama, rizikujete nastanak povreda. Ovo je nedna od najčešćih grešaka koji prave počenici, te je ispravan izbor konsultacija sa fitnes trenerom.

8. Kopiranje drugih

Ako Vam je lični trener pokazao ispravnu tehniku vežbanja, važno je da se toga i držite. Ne budite pokolebljivi ako neko na istoj spravi istu grupu mišića vežba na neki drugi način, možda je to pogrešno. Istina je da se grupe mišića mogu vežbati na istoj spravi na različite načine, ali samo neki od njih su ispravni.

9. Vežbanje koje je suviše brzo

Ako idete kroz trening suviše brzo, u tom slučaju ne dajete priliku mišićima da adekvatno obave posao, te iz tog razloga nećete videti prave rezultate kojima stremite. Povrede mišića, zglobova i ligamenata u tom slučaju nisu retki.

10. Pogrešan redosled vežbi

Kada planirate vežbe, onda bi trebalo najtežu vežbu da odradite na početku. To je upravo najizazovnija vežba tog dana. Kada dobijete plan svog vežbanja, budite sigurni da je su najintenzivnije vežbe raspoređene u početnom delu treninga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.