Anaerobne vežbe – prevazilaženje granica

4 min čitanja
anaerobne-vezbe-prevazilazenje-granica-1

Foto: wallpaperaccess.com

Anaerobne vežbe su oblik treninga koji se fokusira na mišićnoj aktivnosti visokog intenziteta i kratkog trajanja. Za razliku od aerobnih vežbi koje se oslanjaju na upotrebu kiseonika za proizvodnju energije, anaerobni treninzi prvenstveno koriste uskladištene izvore energije u telu.

Ova vrsta treninga ima za cilj da poboljša mišićnu snagu i izdržljivost. U ovom članku ćemo istražiti prednosti, uobičajene vežbe i mere predostrožnosti povezane sa anaerobnim vežbama.

Prednosti koje pružaju anaerobne vežbe

 • Povećana mišićna snaga: Anaerobne vežbe, kao što su dizanje tegova, trening otpora i sprint, ostvaruju značajan stres na mišiće. Ovaj stres stimuliše mišićna vlakna da se prilagode i ojačaju, što dovodi do povećanja ukupne mišićne snage.
 • Poboljšana snaga i brzina: Uključivanjem u eksplozivne pokrete kao što su pliometrija, intervali sprinta i intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), anaerobni treninzi poboljšavaju izlaznu snagu i brzinu.
 • Poboljšana anaerobna izdržljivost: Redovni anaerobni trening povećava sposobnost tela da toleriše i oporavi se od intenzivne fizičke aktivnosti. Ovo poboljšanje anaerobne izdržljivosti može da bude od koristi za sportove koji zahtevaju kratke nalete intenzivnog napora, kao što su košarka, fudbal i borilačke veštine.
 • Pojačani metabolizam: Anaerobni treninzi imaju veći efekat potrošnje kiseonika posle vežbanja u poređenju sa aerobnim vežbama. To znači da nakon anaerobne sesije, telo nastavlja da sagoreva kalorije povećanom brzinom, što nam može biti od koristi u kontroli telesne mase i gubitku masti.
Anaerobne vežbe - prevazilaženje granica
Foto: perfectgym.com

Uobičajene anaerobne vežbe:

 • Dizanje tegova: Vežbe kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje, potisak sa klupe i potisak iznad glave su odlične za izgradnju snage i mišićne mase.
 • HIIT (intervalni trening visokog intenziteta): Ovo uključuje smenjivanje kratkih naleta intenzivne aktivnosti (na primer sprint, skakanje) i kratkih perioda oporavka. HIIT vežbe su efikasne u poboljšanju kardiovaskularne kondicije i sagorevanju kalorija.
 • Pliometrija: Ovi eksplozivni pokreti, uključujući skokove u kutiju i bacanja medicinske lopte (medicinka), ciljaju na mišićna vlakna koja se brzo trzaju, povećavajući snagu i agilnost.
 • Trening otpora: Uključivanje traka za otpor, kitel bela ili vežbi koje uključuju sopstvenu telesnu masu, kao što su sklekovi i zgibovi, mogu da doprinesu u izgradnji mišićne mase i izdržljivosti.
anaerobne vežbe
Foto: pixelstalk.net

Mere opreza

 • Zagrevanje: Pre nego što se uključite u bilo koji anaerobni trening, ključno je da se adekvatno zagrejete. Ovo pomaže pripremi mišića, zglobova i kardiovaskularnog sistema za vežbu visokog intenziteta koja sledi.
 • Pravilna forma: Održavanje odgovarajuće forme tokom anaerobnih vežbi je od vitalnog značaja za sprečavanje povreda. Potražite uputstva od kvalifikovanog trenera ili trenera kako biste bili sigurni da pravilno i bezbedno izvodite pokrete.
 • Postepeno napredovanje: Počnite sa lakšim tegovima i vežbama nižeg intenziteta, postepeno povećavajući njihovu težinu kroz duži vremenski period. Ovaj progresivni pristup smanjuje rizik od prenaprezanja i omogućava telu da se postepeno prilagođava.
 • Odmor i oporavak: Odgovarajući periodi odmora i oporavka između anaerobnih treninga su neophodni. Ovo omogućava telu da popravi i obnovi mišiće, smanjujući rizik od povreda i umora.
 • Individualizacija: Anaerobne vežbe treba da budu prilagođene individualnim nivoima fitnesa i individualnim ciljevima. Razmislite o konsultaciji sa profesionalcem za fitnes koji može da osmisli program specifičan za Vaše potrebe.
anaerobne vežbe medicina
Foto: pinterest.com

Zaključak

Anaerobni treninzi nude brojne prednosti, uključujući povećanu mišićnu snagu i brzinu, poboljšanu anaerobnu izdržljivost i ubrzani metabolizam. Uključujući vežbe kao što su dizanje tegova, HIIT, pliometrija i trening otpora, pojedinci mogu da pomere svoje fizičke granice i postignu svoje ciljeve u sferi treninga. Ne zaboravite da budete oprezni, pravilno se zagrejte, održavajte dobru formu i omogućite adekvatan odmor i oporavak svom telu. Konsultujte se sa profesionalcem za fitnes, personalizovano vođenje i uživajte u predstojećim nagradama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.